5G i Europa når ikke 5G i USA, Sydkorea og Japan til sokkeholderne

Europæiske teleselskabers 5G-netværk halter efter amerikanske, sydkoreanske, japanske og kinesiske 5G-netværk, viser ny undersøgelse.

5G i Europa når ikke 5G i USA, Sydkorea og Japan til sokkeholderne

5G i Europa halter efter andre landes 5G-netværk. Det er den overordnede konklusion i en ny rapport fra den de europæiske teleselskabers brancheorganisation, Etno.

Tre ud af fire i Europa har nu 5G

Rapporten viser, at 73 procent af europæerne nu har 5G. Det er en fremgang på 18 procent sammenligning med 2021, hvor 62 procent af europæerne havde 5G.

Det er dog langt fra på niveau med USA, Japan, Sydkorea og Kina. I USA er hele 96 procent af befolkningen dækket af 5G-mobilnet, mens det er hele 95 i Sydkorea, 90 procent i Japan og 86 procent i Kina. Samme udvikling ventes at fortsætte i fremtiden.

”Når det gælder sammenligning med andre lande på verdensplan, er Europa fortsat bagud. Ved udgangen af 2022 vil 5G-dækningen af befolkningen være nået op på 96 % i USA, 95 % i Sydkorea, 90 % i Japan og 86 % i Kina,” oplyser Etno.

Kun fire europæiske teleselskaber bruger 5G Standalone

Rapporten har også kigget på Europas brug af forskellige 5G-udrulningsmetoder. Der er 5G Standalone (5G SA) og 5G Non-Standalone (5G NSA). Ved førstnævnte er 4G- og 5G-mobilnettet helt separerede fra kernenetværket og til antennerne, mens 5G-netværket er understøttet af 4G-kernenetværket ved brug af 5G NSA.

5G SA giver fuld adgang til de mange nye teknologier og øget fleksibilitet, som 5G bringer med sig. Der var dog i slutningen af 2022 kun fire 5G SA-netværk i Europa – en fremgang på én siden 2021. Til sammenligning var der hele 15 5G SA-netværk i Asien, men til gengæld kun tre i Nordamerika.

Lav gennemsnitlig downloadhastighed i Europa

Den gennemsnitlige 5G-downloadhastighed i Europa er også markant lavere end i flere andre steder af verden. I Sydkorea er downloadhastigheden 244 Mbit/s, i Kina er den 172 Mbit/s og i USA er den 128 Mbit/s.

Europas gennemsnitlige downloadhastighed er dog lidt højere end det globale gennemsnit på 76 Mbit/s.

Læs også: Alt om de danske teleselskabers 5G-udrulning

Tjener ikke mange penge på europæiske mobilkunder

Undersøgelsen viser også, at de europæiske teleselskaber tjener mindre per kunde end andre steder. Den gennemsnitlige indtjening per kunde (ARPU) i Europa er 14,7 euro, mens den er hele 37,4 euro i USA, 27,9 euro i Japan og 26,2 euro i Sydkorea. Globalt er den gennemsnitlige indtjening dog helt nede på 9,3 euro.

Europæiske teleselskaber investerer mindre i infrastruktur

Om der er en sammenhæng mellem indtjeningen per kunde og investeringen per indbygger, er uvist. I hvert fald ses det også tydeligt, at de europæiske teleselskaber investerer væsentligt mindre i vedligeholdelse og udvidelse af infrastrukturen end teleselskaber i andre lande. Der er dog aldrig blevet investeret så store beløb som i dag.

Når man korrigerer det faktiske investeringsbeløb for BNP per indbygger, investerede europæiske teleselskaber kun 104,4 milliarder euro i 2022. Til sammenligning ligger tallet på hele 260 milliarder i Japan, 150 milliarder i USA, 117 milliarder i Sydkorea og 110 milliarder i Kina.

Samlet set tegner der sig altså et klart billede af, at Europa halter bagefter USA, Sydkorea, Kina og Japan, når det kommer til 5G-teknologi – præcis som der er blevet advaret mod i mange år.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi