Qualcomms nye X75 5G-modem understøtter 5G-Advanced

Qualcomm har præsenteret Snapdragon X75: Verdens første modem, der understøtter næste generations 5G-Advanced.

Qualcomms nye X75 5G-modem understøtter 5G-Advanced

Der sker konstant teknologiske udviklinger inden for netværksteknologi, herunder 5G. Derfor har det også været længe kendt, at den 5G-teknologi, vi kender i dag, snart følges op af 5G-Advanced.

Derfor kommer der også jævnligt ny hardware fra producenter af komponenter såsom Qualcomm. Senest i rækken er det netop præsenterede Snapdragon X75-modem forud for dette års Mobile World Congress i Barcelona.

Læs også: Qualcomm: 5G mmWave er vejen frem

Første modem der understøtter 5G-Advanced

Snapdragon X75 er verdens første modem, der understøtter 5G-Advanced. Det er muligt, fordi modemmet understøtter både den 17. og 18. udgave af standardiseringsorganet 3GPP’s branchestandard, som etablerer standarden for de næste faser af 5G-teknologi. Det er sidstnævnte version, 18, der også kaldes 5G-Advanced. Denne teknologi introducerer nogle af de mere interessante funktioner, som mange måske havde håbet på at se, da første bølge af 5G rullede ud. Læs meget mere om 5G-Advanced her.

De nyheder, der er defineret i 18. udgave, er dog ikke tilgængelige før 2024.

Det nye Snapdragon X75-modem adskiller sig også i sin inddeling af komponenter. Som noget nyt har Qualcomm udviklet en kombineret mmWave- og sub-6 GHz transceiver (den del, der sender og modtager radiosignaler). Det reducerer printpladens størrelse med 25 procent og reducerer samtidig strømforbruget med 20 procent.

Læs også: 5G Advanced kommer i 2025 – store forbedringer på vej

Hastigheder på op til 10 Gbit/s

Der er også skruet gevaldigt op for de understøttede hastigheder. Snapdragon X85 understøtter som det første modem i verden 10x carrier aggregation med mmWave – med andre ord sammenlægges 10 forbindelser mellem enhed (smartphone, 5G-router, opkoblet bil og lignende) til netværksantennen. Ved frekvenser under 6 GHz kan der sammenlægges 5 forbindelser.

Dermed hedder den maksimale downloadhastighed op til 10 Gbit/s og uploadhastigheden op til 3,5 Gbit/s. Det sker med en maksimal båndbredde på op til 1.000 MHz. Der er også understøttelse af Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be), som anvender frekvensbåndene 2,4, 5 og 6 GHz og understøtter dataoverførselshastigheder op til 30 Gbit/s.

Bedre skift mellem forskellige antenner

Det nye modem skulle også komme med en opdateret softwarepakke, som skulle optimere netværksforbindelsen på en smartphone, hvis man er et sted med dårlig dækning, for eksempel i en elevator, i et parkeringshus eller i en metrostation.

Modemmet kigger på konteksten for at vurdere, hvilken antenne modemmet bør forbinde til for at opretholde en bedre forbindelse, mens man er på farten.

Modemmet er lige nu ved at blive testet og lanceres i de første enheder i løbet af andet halvår 2023. Vi vil dog nok først for alvor se nye smartphones i Danmark med modemmet i næste generations smartphones, som kommer på markedet om et års tid.

Funktioner

 • Qualcomm® 5G AI Suite Gen 2 inkluderer
  • RF-sensormodem til håndtering af mmWave-stråler
  • AI-forbedret kanaltilstandsfeedback (CSF)
  • AI-forbedret antennejustering
  • AI-forbedret GNSS-lokation Gen 2
 • Qualcomm 5G AI Processor Gen 2 med dedikeret tensoraccelerator
 • Konvergeret mmWave-sub6-transceiver
 • Understøttelse af 3GPP Release 17 og Release 18
 • Qualcomm QTM565 mmWave-modul
 • Qualcomm Advanced Modem-RF Software Suite inkluderer
  • Qualcomm Smart Network Selection Gen 2
  • Qualcomm DSDA Gen 2 (Dual Data)
  • Avanceret interferensafbrydelse
 • Qualcomm 5G PowerSave Gen 4
 • Qualcomm Smart Transmit Gen 4-teknologi med Snapdragon Satellite-understøttelse
 • Qualcomm Power RF Efficiency Suite
 • Qualcomm RF Downlink Boost

Specifikationer

 • Modemmets navn: Snapdragon X75 5G Modem-RF-system
 • Højeste downloadhastighed: 10 Gbit/s
  Højeste uploadhastighed: 3,5 Gbit/s
 • Specifikationer på cellulær RF-modem: 10CC-aggregation i mmWave, 5CC-aggregation i 5G sub 6 GHz
 • Teknologier til forbedring af ydeevne: Qualcomm Smart Transmit Gen 4-teknologi, Qualcomm 5G AI Processor Gen 2 med dedikeret tensoraccelerator, Qualcomm 5G AI Suite Gen2, Qualcomm Advanced Modem-RF Software Suite, Qualcomm 5G PowerSave Gen 4, Qualcomm Power RF Efficiency Suite, Qualcomm RF Downlink Boost
 • Cellulær teknologi: 5G NR, sub-6 GHz, Dynamic Spectrum Sharing (DSS), LTE, WCDMA, LAA, TD-SCDMA, GSM/EDGE, CBRS, mmWave, 5G FDD, 5G TDD, 5G SA (standalone), 5G NSA (non-standalone), F + F ULCA, FDD UL MIMO, Switched Uplink
 • Multi-SIM: Dual SIM-understøttelse Qualcomm DSDA Gen 2 (Dual Data)

Læs også: Nyheder om 5G