4G og 5G udsender langt mindre stråling end en mikroovn

Ny undersøgelse fra Taiwan understreger, at der ikke er grund til at være bekymret for elektromagnetisk stråling fra 4G- og 5G-antenner.

4G og 5G udsender langt mindre stråling end en mikroovn

Elektromagnetisk stråling fra 4G- og 5G-antenner er sundhedsskadelig – i hvert fald hvis man spørger skeptikere. Men en ny undersøgelse fra Taiwan slår endnu en gang fast, at der ikke er noget at være bekymret over.

Forud for udrulningen af 5G i Danmark var en lille, men højlydt gruppe af skeptikere stærkt kritiske over for 5G-teknologien. Men efterhånden som teknologien er rullet ud i Danmark, er kritikken også forstummet – måske fordi de er kommet til samme erkendelse som en ny undersøgelse fra National Communications Commission (NCC) i Taiwan.

Læs også: Er 5G farligt? Er strålingen sundhedsskadelig?

Strålingen ligger langt under grænseværdierne

I Taiwan er flere 5G-antenner blevet ødelagt af lokale borgere, fordi de har været bekymrede for potentielle sundhedsrisici. De er dog hurtigt blevet opsat igen, efter borgerne opdagede, at de mistede mobilsignalet på grund af selvsamme hærværk.

For at sætte en dæmper på offentlighedens bekymring bestilte NCC en undersøgelse hos det taiwanske universitet National Yunlin University of Science and Technology. Her blev den elektromagnetiske stråling fra både 4G- og 5G-basestationer 34 forskellige steder i landet undersøgt.

Forskerne målte såkaldt ikke-ioniserende elektromagnetisk stråling (NIEA) i henhold til regler fastsat af den amerikanske myndighed Environmental Protection Agency (EPA).

“Vi fandt ud af, at den højeste NIEA-værdi, der blev fundet, kun var omkring 0,039 procent af de grænseværdier, der er fastsat af International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) og EPA, som ligger tæt på grænseværdierne i de europæiske lande og USA. Gennemsnittet af de højeste værdier, der blev påvist, var 0,0125 procent af grænseværdierne,” siger Kuo Wen-chung, der er professor i datalogi og informationsteknik ved National Yunlin University of Science and Technology.

Resultaterne viser med andre ord, at strålingen fra 4G- og 5G-basestationer er sikrere end selv en mikroovn (målt udefra), men også en elektrisk barbermaskine, som udsender elektromagnetisk stråling nær ansigtet.

Læs også: Danmark blandt de mindst skeptiske 5G-lande