GSMA: 5G via 6 GHz kommer til at spille vigtig rolle

Frem mod 2030 kommer 6 GHz-frekvensbåndet til at blive det vigtigste frekvensbånd i det midterste frekvensområde, spår brancheorganisationen GSMA.

GSMA: 5G via 6 GHz kommer til at spille vigtig rolle

5G er ikke bare 5G. Teknologien dækker over en lang række frekvenser i det enorme område, der  går fra 700 MHz til 100 GHz. I Danmark har vi hidtil set teleselskaberne fokusere primært på 700- og 3.500 MHz-frekvensbåndene, men hvis det står til teleselskabernes brancheorganisation GSMA, er det 6 GHz-frekvensbåndet, der kommer til at få den absolut største betydning for samfundet i fremtiden.

Ved den netop overståede event Mobile 360 Asia Pacific deltog GSMA, og her præsenterede organisationen en række nye rapporter, der indeholder GSMAs vision for 6 GHz-frekvensbåndet. 6 GHz-frekvensbåndet går fra 5.925 MHz til 7.125 MHz på det elektromagnetiske spektrum og befinder sig på et balancepunkt mellem dækning og kapacitet og giver en optimal 5G-forbindelse.

Læs også: De midterste 5G-bånd får størst betydning for samfundet

GSMA: Afsæt 2 GHz båndbredde på 6 GHz-frekvensbåndet

Ifølge GSMA kommer 6 GHz-frekvensbåndet til at spille en afgørende rolle for mobiløkosystemet og for en fremtid med global 5G-opkobling.

En ny analyse viser, at de midterste 5G-frekvenser, herunder 6 GHz, vil bidrage med mere end 610 milliarder dollar i global BNP i 2030. Det svarer til næsten 65 procent af den samlede socioøkonomiske værdi, der genereres af 5G-teknologi. Til sammenligning vil 5G mmWave ’kun’ udgøre 23 procent og de lave 5G-frekvenser 14 procent.

Hvad kan 6 GHz 5G bruges til?

5G via 6 GHz-frekvensbåndet vil give mulighed for en række nye anvendelser, som ifølge GSMA tæller:

Forbedret mobilt bredbånd (eMBB)

Hurtigere og mere pålideligt mobilt bredbånd muliggør nye applikationer og tjenester. At levere en ensartet brugeroplevelse med høj kapacitet er en af grundpillerne i 5G.

Fast trådløs bredbånd (FWA)

5G kan forbinde forbrugere og virksomheder med fiberlignende hastigheder væk fra de sidste kilometer fiberforbindelse. Muligheden for at tilbyde et alternativ til fiberkabler kan fremme udbredelsen af bredbånd og sænke omkostningerne ved netværksopkobling.

Industriel automatisering

Næste generation af automatisering samt fjernmanipulation af objekter forandrer de industrielle processer. Sammen med andre kontrolapplikationer i realtid vil dette øge effektiviteten, reducere omkostningerne og forbedre sikkerheden.

Innovationer inden for sundhed

5G understøtter avanceret telemedicin, herunder taktile internetmuligheder, med fjernkirurgi og intelligente instrumenter, der er gjort muligt på grund af dens hastighed og lave responstid.

Opkoblet transport

5G gør det muligt for forbundne køretøjer at kommunikere med hinanden, skyen og det fysiske miljø for at skabe meget effektive offentlige transportnetværk.

Kilde: GSMA

For at 5G-teknologien kan komme til sin ret er det ifølge GSMA nødvendigt, at hvert land afsætter 2 GHz båndbredde i det midterste frekvensområde for at imødekomme efterspørgslen i 2030. Det er ifølge GSMA et ambitiøst mål, men de lande, der er længst fremme, er allerede ved at bevæge sig tættere på dette mål.

Det er ifølge GSMA vigtigt for de lande, der ønsker at maksimere de socioøkonomiske effekter af 6 GHz-frekvensområdet, at de gør brug af de øvre 6G-frekvensområde fra 6.425 MHZ t il 7.125 MHz.

Tidslinje for 6 GHz 5G

  • 2021: Prototypeudvikling, simulering, afprøvning
  • 2022: Specificering af 3GPP Release 17, NR-bånd 104 6425-7125 MHz fuldendt
  • 2023: Identificering af IMT 6425-7125 MHz ved WRC-23
  • 2024: Specificering af 3GPP Release 18 til NR-bånd 5.925-7.125 MHz
  • 2025: 6 GHz IMT-enheder og -infrastruktur tilgængelig i stor skala
  • 2025-2030: Kommerciel udrulning af 6 GHz-netværk hos mobiloperatører