De midterste 5G-bånd får størst betydning for samfundet

I fremtiden er det de midterste 5G-frekvenser fra 1 til 7 GHz, der får klart størst økonomisk betydning for samfundet, viser ny rapport fra GSMA.

De midterste 5G-bånd får størst betydning for samfundet

5G har været under udrulning i flere år, og mange venter stadig på, at de høje 5G-frekvenser, også kaldet mmWave, ruller ud. Men faktisk er det slet ikke de lynhurtige mmWave-frekvenser, der kommer til at spille den største rolle for, hvilke muligheder 5G-teknologien kommer til at give. Det er i stedet de midterste 5G-bånd i frekvensområdet 1 til 7 GHz – også kaldet mid-band på engelsk.

I en ny rapport, The socio-economic benefits of mid-band 5G services, præsenterer teleselskabernes brancheorganisation GSMA en undersøgelse af, hvordan 5G kan spille en central rolle i den globale økonomiske udvikling, forudsat at de rette reguleringsværktøjer er til stede.

Læs også:

Indbringer tusinder af milliarder kroner i værditilvækst

Rapporten fastslår, at 5G-teknologi kan indbringe hele 6.354 milliarder kroner i ekstra BNP til den globale økonomi. Det svarer til cirka 0,70 procent af det forventede globale BNP i 2030.

Overraskende nok er det de midterste frekvenser i området 1 til 7 GHz, som vil bidrage med langt størstedelen af denne økonomiske vækst – nemlig 4.037 milliarder kroner eller 65 procent af den samlede værditilvækst. mmWave, altså frekvenser fra 24 GHz til 100 GHz, vil ’kun’ stå for 23 procent, mens de lave frekvenser på under 1 GHz vil stå for blot 14 procent af værditilvæksten.

I Europa vil der blive skabt en værditilvækst på 800 milliarder kroner i de midterste 5G-bånd. Det skyldes særligt markederne i Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som vil stå for 45 procent af den økonomiske indvirkning i Europa.

5G påvirker især fremstilling, service og offentlig administration

Ifølge rapporten er det hovedsageligt områderne inden for fremstilling, service og offentlig administration, som får gavn af en øget udbredelse af de midterste 5G-bånd. Det samme gælder for informations- og kommunikationsteknologi (ICT) samt transport og konstruktion.

Hvad kan de midterste 5G-bånd bruges til?

GSMA oplyser også, at de midterste 5G-bånd vil kunne dække alle de fire primære anvendelser inden for 5G-teknologi. 42 procent af anvendelserne vil være til enhanced mobile broadband (eMBB), mens 32 procent vil være til fixed wireless access (FWA). 16 procent vil være til massive Internet of Things (MIoT), mens de resterende 10 procent vil være til ultra-pålidelig kommunikation med lav responstid (URLLC).

For at kunne realisere udviklingen kræver det dog, at kapaciteten på båndbredden i de midterste frekvensbånd næsten fordobles i løbet af 2020’erne.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi