75 % af 5G-netværk er opgraderet til 5G-Advanced i 2030

5G-Advanced er næste generations 5G-teknologi, som er klar i 2025. I 2030 vil tre ud af fire 5G-basestationer være opgraderet. Se hvad 5G-Advanced bringer af nyheder.

75 % af 5G-netværk er opgraderet til 5G-Advanced i 2030

5G er på tredje år fortsat ved at blive udrullet i Danmark, men allerede i december 2021 blev næste generations 5G kaldet 5G-Advanced – den såkaldte 18. udgave – godkendt af telebranchens standardiseringsorgan 3GPP.

Ifølge 3GPPs tidslinje vil 5G-Advanced være klar til brug i 2025. Derfra er det op til de enkelte operatører at implementere den 18. udgave af protokollen for mobiltelefoni. Det globale teknologianalyseinstitut ABI Research forventer, at 75 procent af alle 5G-basestationer vil blive opgraderet til 5G-Advanced i 2030 – cirka fem år efter den kommercielle lancering.

Tidslinje for Release 18 (5G-Advanced). Foto: 3GPP

ABI Research forventer, at 5G-Advanced vil blive udrullet hurtigst til forbrugere, hvor altså 75 procent af netværkenes basestationer har teknologien i 2030. For private 5G-netværk til virksomheder vil det kun være halvdelen, der har opgraderingen på samme tidspunkt.

Mange teleselskaber skal bruge to til tre år på at opgradere deres netværk til 5G-Advanced, forventer Gu Zhang, der er chefanalytiker for 5G- og mobilnetværksinfrastruktur hos ABI Research. Han forklarer også, at netværksleverandører som Ericsson, Huawei, Nokia, ZTE og Qualcomm allerede har afprøvet deres respektive løsninger sammen med forskellige teleselskaber rundt omkring i verden. Nu fortsætter jagten efter at skabe yderligere forbedringer på punkter som båndbredde, dækning, strømbesparelse og detektering af uregelmæssigheder.

Læs også: 5G Advanced kommer i 2025 – store forbedringer på vej

Her kan du dykke ned i alle detaljerne om, hvad 5G-Advanced kommer til at indeholde. Foto: 3GPP

Hvad er 5G-Advanced, og hvad kan det?

Som navnet indikerer, er 5G-Advanced en videreudvikling og en mere avanceret udgave af det normale 5G.

5G-Advanced vil bringe løbende forbedringer af mobilnetværkene og hjælpe mobiloperatører med at kommercialisere 5G ved blandt andet en langsigtet udvikling af kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML). Der vil også være fokus på energibesparelser i netværket, som vil være fuldt automatiseret.

“Med 5G-Advanced vil Extended Reality-applikationer (VR, AR og MR, red.) give økonomiske muligheder for både forbrugermarkederne med anvendelser som spil og videostreaming samt muligheder for virksomheder som fjernarbejde og virtuel træning. Derfor er XR-applikationer et vigtigt fokusområde for 3GPP-arbejdsgrupper med henblik på at forbedre trafikydelsen og strømforbruget betydeligt, så XR kan udbredes på massemarkedet,” siger Gu Zhang.

Vi har tidligere fokuseret på 5G-Advanced, hvor nyhederne i teknologien også blev beskrevet som fokus på VR og AR, lavere strømforbrug og driftsomkostninger og mulighed for lokalisering med under 10 centimeters nøjagtighed.

Se også: Bag om 5G: Sådan fungerer netværksteknologien