Undersøgelse: Mobilt bredbånd med 5G er billigere end fibernet

5G Fixed Wireless Access (FWA) kan give billigere bredbånd end fibernet - og kan udrulles alle de steder, hvor det er for dyrt og besværligt at udrulle kablet bredbånd.

Undersøgelse: Mobilt bredbånd med 5G er billigere end fibernet

En af de fordele ved 5G-teknologien, som telebranchen ofte har nævnt, er Fixed Wireless Access (FWA) eller, i folkemunde, mobilt bredbånd med 5G. Teknologien vil nemlig give millioner af mennesker adgang til en stabil internetforbindelse i hjemmet via 5G-mobilnettet i områder, hvor der ikke er nedgravet kablet internet i form kablet bredbånd – ofte fordi det ikke kan betale sig.

5G FWA er en betegnelse for adgang til internet i hjemmet via en 5G-router (gateway) og eventuelt en forstærker på ydersiden af ens bolig. Routeren omdanner forbindelsen til Wi-Fi og giver mulighed for at tilslutte kablede produkter til internettet via LAN-stik ligesom en normal router.

Nu er den internationale telebrancheorganisation GSMA kommet på banen med konkrete eksempler på, hvor rentabelt 5G FWA er ude i den virkelige verden sammenlignet med fibernet. I en rapport tager GSMA afsæt i et eksempel, hvor teleselskaber bruger 100 MHz af et mellemhøjt frekvensbånd (3.500 MHz) samt 400 MHz af et mmWave-frekvensbånd (her mellem 26 GHz og 28 GHz). Dette passer til forholdene i blandt andet Europa, USA og Latinamerika.

Læs også: 5G Fixed Wireless Access er det hurtigst voksende bredbåndssegment

5G FWA er billigere end fibernet

GSMA’s rapport kigger på udrulningen af 5G FWA i både byer, forstæder og landsbyer. I alle tre områder vil det være billigere at udrulle 5G FWA frem for at grave fibernet ned til den enkelte bopæl – eller i forhold til at leje sig ind på eksisterende infrastruktur, lyder det fra GSMA.

I forstæder, hvor der hverken er opsat master eller nedgravet kanaler til fibernet, kan udrulning af FWA med en kombination af 3.500 MHz og 26 til 28 GHz give besparelser på helt op til 70 procent. Hvis der allerede er opsat telemaster og nedgravet kanaler til fibernet, kan 5G FWA give en besparelse på cirka 20 procent i Europa.

I byer er udrulning af 5G FWA op til 45 procent billigere end fiber, der skal nedgraves. Er der allerede etableret infrastruktur i byer, er 5G FWA 10-15 procent billigere.

I landsbyer kan der opnås besparelser på helt op til 80 procent i områder, der mangler infrastruktur til fibernet og 5G FWA. I landsbyer, hvor infrastrukturen allerede er der, er besparelsen i Europa på 10 procent.

I Danmark tilbydes 5G FWA, eller mobilt bredbånd med 5G, indtil videre hos teleselskaberne YouSee, Telmore og 3.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologien