Flere teleselskaber tilbyder nu mobilt bredbånd via 5G

5G Fixed Wireless Access, bedre kendt som mobilt bredbånd via 5G, er blevet en tjeneste, som flere og flere teleselskaber verden er begyndt at tilbyde, viser rapport.

Flere teleselskaber tilbyder nu mobilt bredbånd via 5G

5G-teknologien er blevet så moden, at 57 teleselskaber verden over nu tilbyder mobilt bredbånd over det hurtigere 5G-netværk – også kendt som 5G Fixed Wireless Access eller 5G FWA.

Tal fra rapporten Ericsson Mobility Report November 2021 viser, at der er sket en stigning i udbredelsen af 5G FWA på 25 procent, når man sammenligner april 2021, hvor kun 46 teleselskaber tilbød det, med oktober 2021, hvor tallet er vokset til de førnævnte 57.

Det er særligt i Mellemøsten og Afrika, at 5G FWA udrulles med hastige skridt. Områderne står for 60 procent af det samlede antal 5G FWA-udrulninger i de seneste seks måneder.

Læs også: 5G Fixed Wireless Access er det hurtigst voksende bredbåndssegment

Hvad er Fixed Wireless Access?

Ericsson definerer FWA som en forbindelse, der giver primær bredbåndsadgang over et bredt område via terminaludstyr (customer premises equipment eller CPE), som kommunikerer trådløst med mobilnetværk. CPE’erne kan have forskellige formfaktorer, for eksempel en indendørs (på et bord eller ved et vindue) og udendørs (på et tag og monteret på facaden af en bygning). FWA omfatter ikke bærbare batteridrevne Wi-Fi-routere eller dongles – deraf navnet ”fixed” eller ”fastgjort”/”stationær”.

I grafen herunder ses det, at 5G FWA var nærmest ikkeeksisterende i 2020 sammenlignet med udbredelsen af mobilt bredbånd via 4G. I 2021 er 4G FWA også altdominerende, da kun 3 procent af det globale antal FWA-forbindelser kører over 5G. Det vil dog først være en gang i 2027 vil 5G FWA have opnået en andel på omkring halvdelen af FWA-tjenesterne, som teleselskaber verden over udbyder.

Foto: Ericsson

Ericsson har undersøgt udbredelsen af FWA – uanset teknologi – blandt 312 teleselskaber. I oktober 2021 tilbød 239 af teleselskaberne FWA via 4G eller 5G. Det svarer til 77 procent af teleselskaberne.

Her i Danmark er der kun en begrænset udrulning af 5G FWA. TDC var først til at lancere mobilt 5G-bredbånd hos YouSee og TELMORE, og for nylig er 3 også begyndt at tilbyde mobilt bredbånd via 5G. De steder i Danmark, hvor de relativt hurtige frekvenser 3.500 MHz, er det muligt at opnå downloadhastigheder på op mod 1.000 Mbit/s i optimale betingelser. Mange steder vil hastigheden dog opleves væsentligt lavere – især indendørs.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi