Nokia og Volkswagen tester privat 5G-netværk på kæmpefabrik

Nokia har udstyret Volkswagens gigantiske bilfabrik i Wolfsburg med et privat 5G-netværk. De to selskaber skal sammen teste, om 5G kan gøre bilproduktionen smartere.

Nokia og Volkswagen tester privat 5G-netværk på kæmpefabrik

Hvordan kan 5G indgå i fremtidens smarte bilfabrikker? Det er to giganter inden for hvert deres område, Nokia Networks og Volkswagen, gået i gang med at undersøge.

Nokia har nemlig opsat et privat 5G-netværk i Volkswagens hovedkvarter i Wolfsburg i Tyskland. Netop Wolfsburg er hjemsted for en af verdens største fabrikker med et areal på lige under 6,5 kvadratkilometer. Fabrikken huser intet mindre end 60.000 medarbejdere, som producerer bilmodeller som Golf, Golf GTE, Golf GTI, Golf R, Golf Variant og Tiguan.

Læs også: Amazon tilbyder nu private 5G-netværk i USA

Volkswagens fabrik i Wolfsburg er en af de største i verden. Foto: Volkswagen

Tester om 5G kan effektivisere bilproduktionen

Udrulningen af det private 5G-netværk er foregået både i Volkswagens center for produktionsudvikling og i en testhal, hvor sidstnævnte fungerer som bindeleddet mellem udvikling, kvalitetssikring og produktion samt mellem de globale anlæg og fabrikker.

Formålet med et 5G-netværk i disse områder af kæmpefabrikken er at teste, om 5G-teknologien kan øge effektiviteten og fleksibiliteten i fremtidens serieproduktion af køretøjer.

Løsningen består af den såkaldte Nokia Digital Automation Cloud (DAC), som sikrer en pålidelig, sikkerhed realtidsforbindelse på Volkswagens fabrik.

5G skal forbinde sensorer, maskiner og biler

5G-forbindelsen, som vil være til rådighed på Volkswagens kæmpefabrik, vil have en høj båndbredde og en lav responstid, og der vil være koblet sensorer, maskiner, biler og andet udstyr på nettet.

Der vil blive brugt et 5G-frekvensbånd i området 3,7 til 3,8 GHz til det private 5G-net. Det er det frekvensbånd, som Volkswagen ansøgte om at få tilladelse til at bruge, og som Bundesnetzagentur – den tyske pendant til Energistyrelsen i Danmark – har godkendt.

En af de første anvendelser, der undersøges med 5G-teknologien, er muligheden for at indlæse data til bilerne trådløst via 5G-netværket. Der vil også blive testet, hvordan kollaborative robotter eller cobots, som de også kaldes, kan kommunikere med hinanden via 5G, ligesom der testes trådløse monteringsværktøjer.

Bundesnetzagentur i Tyskland gav i sommeren 2021 123 forskellige virksomheder tilladelse til at opføre private 4G- eller 5G-netværk. Ud over Volkswagen finder man også bilproducenterne Audi, BMW, Daimler og Mercedez-Benz på listen. Se alle godkendte virksomheder her.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi