Nokia og Vodafone opnår 10 Gbit/s i 5G-test

Nokia India og teleselskabet Vodafone Idea har gennemført en 5G-test, hvor hastigheden nåede op på hele 9,85 Gbit/s ved brug af et 80 GHz-frekvensbånd.

Nokia og Vodafone opnår 10 Gbit/s i 5G-test

Nokia – en af de førende leverandører af netværksudstyr – har endnu en gang fremvist en ny bedrift inden for 5G-teknologi.

Denne gang er det den indiske gren af Nokia, der har testet 5G mmWave sammen med teleselskabet Vi (Vodafone Idea). De to selskaber har opnået en downloadhastighed på intet mindre end 9,85 Gbit/s.

Det svarer til, at en halvanden time lang Netflix-film i 4K, som fylder op til 10,5 GB, i teorien kan downloades på blot 8,5 sekund! Til sammenligning vil en 1.000 Mbit/s bredbåndsforbindelse, som mange danske hjem efterhånden kan få, være lige knap halvandet minut om at downloade samme størrelse fil.

Testen i Indien er ifølge Economic Times foregået på det såkaldte E-bånd, som dækker frekvensområdet 60 til 90 GHz – altså nogle temmelig høje 5G mmWave-frekvenser.

Overblik over de forskellige frekvensbånd

Der er flere måder at inddele radiofrekvensbånd på. EU, Nato og USA har én måde at gøre det på, mens ITU (International Telecommunication Union) har en anden måde at gøre det på. Og nonprofitorganisationen og standardiseringsorganet IEEE har en tredje inddeling, som ses herunder:

 • HF (high frequency): 3 til 30 MHz
 • VHF (very high frequency): 30 til 300 MHz
 • L-bånd: 1 til 2 GHz
 • S-bånd: 2 til 4 GHz
 • C-bånd: 4 til 8 GHz
 • X-bånd: 8 til 12 GHz
 • Ku-bånd: 12 til 18 GHz
 • K-bånd: 18 til 27 GHz
 • Ka-bånd: 26,5 til 40 GHz
 • V-bånd: 40 til 75 GHz
 • W-bånd: 75 til 100 GHz
 • mm-bånd: 30 til 300 GHz

”Sammen med Vodafone opnåede vi en backhaul-kapacitet (forbindelse mellem et adgangsknudepunkt og hovednettet, red.) på 9,85 Gbit/s ved hjælp af mikrobølgebølge på E-båndet i 80 GHz-spektret på forsøgsstedet i Gandhi Nagar i Gujarat. Dette er en vigtig udvikling i vores igangværende 5G-forsøg, da operatørerne har brug for at opskalere backhaul-kapaciteten for at håndtere den enorme stigning i trafikken, når 5G indføres, mens fibernettet stadig er under opbygning i Indien,” siger en talsmand fra Nokia.

Fiberlignende internet – bare trådløst

De teknologiske fremskridt, som konstant sker inden for 5G-teknologi i disse år, vil give flere og flere adgang til trådløst internet, som kan være et reelt alternativ til fibernet. Mange steder rundt om i verden – også stadig i Danmark – er der endnu ikke gravet fibernet ned.

I mellemtiden kan den trådløse netværksteknologi levere lige så hurtige og i nogle tilfælde hurtigere hastigheder til ejendomme. Det kræver dog, at teleselskaber investerer i teknologien, og at der opsættes et mere finmasket net af netværksantenner i byområder, så de højfrekvente radiostråler med lav gennemtræningsevne også kan fanges indendørs.

Hjemme i Danmark har det længe været fastlagt, at 26 GHz-frekvensbåndet vil blive brugt som det primære frekvensbånd inden for mmWave-området. De danske teleselskaber har dog ikke travlt med at rulle de langt højere 5G-frekvenser ud. De går i stedet efter en kommerciel udrulning i industrier, hvor efterspørgslen er til stede.

Se også: Hvor langt er de danske teleselskaber nået med udrulningen af 5G?