Verdens første mobilsamtale via 5G fuldført

Verdens første såkaldte 5G Voice over New Radio (VoNR)-samtale er fuldført - bliver vigtig for fremtidens 5G-tjenester.

Verdens første mobilsamtale via 5G fuldført

Deutsche Telekom er gået sammen med andre store aktører inden for industrien for at gennemføre det, de siger, er verdens første 5G Voice over New Radio (VoNR)-samtale via et multioperatørnetværk.

Verdens første 5G samtale fuldført – vigtigt skridt

Det kan lyde tørt og kedeligt, men det er faktisk et meget vigtigt skridt mod at kommercialisere avancerede lydtjenester udover de VoLTE-tjenester, vi har i dag.

Den tyske gigant fortæller, at de har arbejdet sammen med leverandørerne Nokia og Ericsson, chipproducenten Qualcomm samt mobilproducenterne Samsung og Xiaomi om at gennemføre samtalen ved en test udført i Warszawa i Polen. Arbejdet har bekræftet kapabiliteten af tale via en standalone (SA) 5G-netværk parallelt med datatransmission.

Videre forklarer de, at cloud-native SA 5G-netværk gør det muligt for operatører at levere taletjenester af bedre kvalitet uden at være afhængige af LTE (VoLTE) som holdepunkt.

Se også: Hvordan er 5g-standarden?

VoNR-teknologi får stor rolle for mange tjenester

VoNR-teknologi forventes at spille en stor rolle i forskellige former for tjeneste, hvor der indgår lyd, så som video, konferencer, AR og VR.

SVP for strategi og teknologisk innovation hos Deutsche Telekom, Alex Choi, mener at sømløse talte samtaler af høj kvalitet er et must i 5G-æraen:

“Tilføjelsen af 5G VoNR kan blive afgørende for næste generation af applikationer der integrerer high speed 5G data med HiFi lyd.”

Alle indblandede i testen bidrog med forskellige dele af udstyret: Ericsson bidrog med den integrerede 5G-kerne, og Noia med IP multimediesystemet. Man benyttede enheder fra Xiaomi og Samsung, og Qualcomm leverede den mobile testplatform.

Se også: Nyheder om samtaler om 5G