Fremtidens mobilmaster kan bestå af små antenner i hjemmets vægge

Fremtidens mobilantenner vil ikke være monteret på store, høje og iøjnefaldende master. Ny forskning viser, at de måske bliver bygget ind i hjemmets vægge og facader.

Fremtidens mobilmaster kan bestå af små antenner i hjemmets vægge

I årtier har danske teleselskaber opsat netværksantenner på store master over hele landet. Mange vil mene, at de store master ikke just pynter i landskabet, og at de er et nødvendigt onde.

Men faktisk behøver vi slet ikke at plastre landskabet til med meterhøje telemaster.

Sammen med netværksgiganten Ericsson har Emil Björnson, professor ved Institut for Kommunikationssystemer på Stockholms tekniske universitet, udviklet bittesmå og ultratynde antenner til 5G-netværk.

Antennerne adskiller sig dels ved, at de er ekstremt små i forhold til det, vi normalt forbinder med antenner til mobilnetværk, og dels ved at de kan integreres direkte i hjemmets vægge og facader. Det oplyser Kungliga Tekniska Högskolan i en pressemeddelelse.

Læs også: Sidste år steg antallet af byer med 5G med 350 procent

Mobilmast på metermål

Prototypen, som Ericsson og Emil Björnson har udviklet, består af en ”mobilmast på metermål”. Det vil sige en strimmel med et vist antal bittesmå antenner, som man kan placere mere eller mindre, hvor man har lyst. Meget ligesom man kender fra LED-strips. Tanken er altså, at produktet kan installeres samtidig med, at man alligevel fører strøm og andre kabler i en bolig.

– Hvis vi alligevel skal trække kabler, kan vi i samme ombæring så ikke også indsætte et antal antenner? Dette projekt er en vision om, hvordan det kan fungere om fem til seks år. Det er en god idé at at bygge flere basestationer indendørs med mobilteknologi i stedet for Wi-Fi, fordi Wi-Fi ikke er udviklet med mobilitet for øje og ikke håndterer det lige så godt, siger Emil Björnson, professor ved Institut for Kommunikationssystemer ved Kungliga Tekniska Högskolan.

De små antenner bruger ganske lidt strøm, da de kan sende og modtage radiobølger i direkte retning til og fra de enheder, der er forbundet til antennen, f.eks. smartphones. Dette gøres via 5G-teknologien beamforming.

Emil Björnson ser selv for sig, at der i fremtiden bliver installeret et langt mere finmasket netværk af små antenner, som giver en bedre netværksdækning og med mindre stråling end de store basestationer, der i dag anvendes i de høje master. De små antenner, som han og Ericsson har udviklet, kan altså være én måde at indfri den vision på.

Der findes i forvejen såkaldte small cells, som er mere eller mindre er bygget op omkring samme vision – bare ikke i helt så lille skala. Small cells er små antenner, som typisk er installeret i gadeplan såsom på lyssignaler og lygtepæle. Men Ericsson og Emil Björnson forsker altså i disse år i muligheden for at gå skridtet videre ved at implementere de bittesmå antenner direkte i hjemmets vægge eller på facaden.

Der er endnu ikke tale om noget kommercielt produkt, så der går formentlig en del år, før prototypen eventuelt kommer på markedet.

Se også: Nyheder om 5G og netværksteknologier