Samsung bringer mmWave indendørs med små 5G-antenner

5G mmWave rykker indenfor. Samsung har lanceret tre Link-produkter, så teleselskaber nu kan udrulle de lynhurtige 5G mmWave-frekvenser indendørs.

Samsung bringer mmWave indendørs med små 5G-antenner

Udrulningen af 5G kræver et meget mere finmasket net af antennepositioner, efterhånden som frekvenserne bliver højere og højere. De kortere radiostråler har nemlig en dårlig gennemtrængningsevne. Til gengæld har de en langt højere båndbredde, som giver de høje gigabithastigheder, som vi alle venter spændt på.

Derfor skal såkaldte small cells tages i brug. Det er små noder eller antenner, som har en kort rækkevidde – alt fra 10 meter i byer og op til 2 kilometer i landområder. Disse er typisk placeret i gadeplan, eksempelvis på lygtepæle, husgavle og andre steder relativt tæt på jordoverfladen. Altså et noget anderledes setup end de sædvanlige antenner, der typisk er placeret på høje master og bygninger.

mmWave – frekvenser mellem 24 og 100 GHz – har dog svært at trænge gennem bygninger, vinduer og andre forhindringer. Her kommer disse small cells ind i billedet.

Læs også: 5G er et reelt alternativ til fibernet og bredbånd

Samsung Link – ny serie af indendørs 5G-small cells

Som nogle af de første har Samsung netop præsenteret kommercielle 5G-small cells. Produkterne er rettet mod teleselskaber, der ruller 5G ud. Produkterne kan monteres indendørs, f.eks. ved fabrikker, offentlige mødesteder såsom butikscentre, stadioner, undergrundsstationer og hoteller.

Med disse små 5G-antenner vil det være muligt for teleselskaber at udrulle gigabithastigheder med 5G indendørs.

Det første af i alt tre nye produkter fra Samsung hedder Samsung Link Cell og understøtter 28 GHz-frekvensbåndet med en båndbredde på op til 400 MHz via 4 x 100 MHz-frekvensblokke. Enheden er relativt let og lille med en vægt på 2,8 kilo og et rumfang på 3,8 liter. Den kan altså nemt monteres på vægge og lofter på samme måde som en trådløs router.

LinkHub Pro er navnet på Samsungs andet produkt, som både understøtter LTE og 5G. Det har et aktivt antennesystem og kan skaleres til at dække større steder såsom metrostationer og store kontorer. LinkHub Pro understøtter lave og mellemfrekvensbånd.

Sidste produkt er Link Hub, som minder om LinkHub Pro. Samme frekvensområde er understøttet, men den forbinder til passive frekvenser. Link Hub kan bruges i bygninger og steder, hvor der allerede er et såkaldt DAS-system (Distributed antenna system). Det vil sige, at der allerede er lagt kabler ind i eksempelvis en metrostation eller et stadium til at opsætte antenner – i dette tilfælde Link Hub.

Læs også: Seneste nyt om 5G, abonnementer og udrulning af 5G

Amerikansk teleselskab tager Samsung Link Cell i brug

Samsung oplyser, at Link Cell allerede nu er tilgængelig for teleselskaber, som kan bruge antennen i deres udrulning af 5G mmWave-frekvenser. Amerikanske Verizon har i den forbindelse indgået et samarbejde med Samsung. Teleselskabet bliver det første teleselskab til at implementere Samsung Link Cell – det første produkt – rundt omkring i USA.

De to andre produkter, Link Hub and Link HubPro, ventes at komme på markedet i starten af 1. kvartal 2021.

Ingen af disse produkter er altså målrettet forbrugere. Hvis du overvejer at få 5G indendørs i dit hjem, skal du i stedet kigge efter en såkaldt 5G CPE. Den minder meget om det, vi i dag kender som 4G-routere. En 5G CPE er, naturligvis, optimeret til 5G, og så findes de også både i indendørs og udendørs udgaver. En anden forskel er også, at en 5G CPE ikke nødvendigvis har indbygget Wi-Fi. Dertil skal man koble en traditionel Wi-Fi-router til produktet.

Læs også: 5G-baseret bredbånd – internet på fiber-speed