5G er et reelt alternativ til fibernet og bredbånd

5G Fixed Wireless (FWA) gør det muligt for teleselskaber at levere trådløst bredbånd med ultrahøje hastigheder selv de steder, hvor fibernet og bredbånd ikke er muligt.

5G er et reelt alternativ til fibernet og bredbånd

5G-standarden byder på et væld af forbedringer og nye teknologiske løsninger i forhold til 5G. En af løsningerne går under navnet 5G Fixed Wieless Access – direkte oversat til fast trådløs adgang til 5G.

Det overordnede koncept ved 5G FWA, som teknologien også kaldes, minder i bund og grund en smule om det, du i dag kender som mobilt bredbånd. Der er flere dog væsentlige forskelle.

Hele infrastrukturen bag 5G er lavet til at kunne levere ekstremt høje hastigheder på – i fremtiden – flere gigabit i sekundet og en lav responstid. Det gør den trådløse 5G-forbindelse til et reelt alternativ til fibernet og traditionelt bredbånd, som oftest kan fås med hastigheder på op til 1 gigabit i sekundet.

5G Fixed Wireless adskiller sig fra andre bredbåndsløsninger ved at være nemt, billigt og hurtigt at installere modsat fibernet og øvrige kablede bredbåndsforbindelser, som skal graves ned.

Se også: Hvorfor er 5G så langsomt? Vi forklarer om frekvenser

5G Fixed Wireless Access sammenlignet med andre bredbåndsløsninger. Foto: Samsung

Sådan fungerer 5G Wireless Access

5G Wireless Access består af en kæde af forskellige enheder, der kommunikerer med hinanden.

Først i kæden er selve teleselskabets infrastruktur, som leverer en fibernetforbindelse trådløst ved hjælp af antenner. Antennerne er typisk placeret på master. Men fordi 5G Wireless Access ventes at komme til at anvende især 3.500 MHz og senere hen 24 GHz, er det nødvendigt med et mere finmasket 5G-netværk.

Antennerne bliver dermed meget mere fremtrædende og udbredt i bybilledet. De kan blive opsat på taget eller facaden af bygninger, lygtepæle og pæle til lyssignalerne i vejkryds.

Disse antenner kaldes også for Access Units (AU) og har til opgave at sende 5G-forbindelsen ind til ejendomme i en vis radius af antennen. Dette gøres ved brug af 5G-teknologien beamforming, som sender mange forskellige fokuserede, højfrekvente radiostråler ud til hver enkelt husstand.

Læs også: 5G-netværk i Danmark

Der findes både indendørs og udendørs 5G-terminaler. Foto: Samsung

Hver enkel husstand skal modtage 5G-signalet med det, der i fagsprog kaldes en CPE (Customer-premises equipment), eller hvad der svarer til modemmet i en traditionel bredbåndsforbindelse. Nogle 5G-modem eller 5G-routere virker indendørs, mens andre er designet til at kunne sidde udendørs.

Har man energiruder i ejendommen, vil det være en fordel at montere terminalen udenfor på boligens facade. Energiglas skærmer nemlig for antenners signal.

I tilfældet af udendørs montering fører man så et netværkskabel indendørs, hvorfra man kan montere en klassisk Wi-Fi-router. Det vil være en fordel, hvis routeren understøtter den seneste Wi-Fi 6-standard. Så bliver det muligt at udnytte de høje hastigheder, 5G vil give i fremtiden.

Nogle indendørs 5G-terminaler har indbygget Wi-Fi-router, så du ikke behøver at koble en særskilt Wi-Fi-router til.

Se også: Lav responstid en stor fordel ved 5G

Opsætningen af 5G Fixed Wireless Access er meget simpel. Foto: Samsung

Fordele og ulemper ved 5G Wireless Access

Den måske største fordel ved 5G Wirless Access er, at teknologien vil kunne give hurtigt internet til en rigtig stor del af verdenens befolkning, som i dag ikke har (hurtigt) internet. Men også i udviklede lande spås 5G FWA at have en lys fremtid, fordi der stadig er mange steder med dårlige muligheder for internet.

En anden fordel ved 5G Fixed Wireless er, at det er langt nemmere at sætte op selv frem for en kablet internetforbindelse. Alt du skal gøre er at modtage 5G-terminalen med posten eller købe den fysisk i en butik for så at installere den typisk i vindueskarmen. Derefter har du i teorien internet i hjemmet.

En ulempe er naturligvis, at du ikke kan bruge 5G FWA, før der er de fornødne antenner i nærheden af, hvor du bor. Og så skal der også først være nogle danske teleselskaber, som tilbyder bredbånd via 5G Fixed Wireless Access.

Hastigheden ser ud til at blive noget, som også falder til 5G FWAs fordel. I Rumænien har teleselskabet Orange kørt en test af teknologien. Her opnåede man downloadhastigheder på mellem 800 og 900 Mbit/s ved mellem 150 og 530 meters afstand ved gode antenneforhold.

Men selv ved dårlige forhold og ved omkring 500 meters afstand opnåede mange brugere i testen omkring 500 Mbit/s. Ved 850 meters afstand dalede hastigheden til 342 Mbit/s.

Høje priser i opstarten

Prisen er ikke i den helt billige ende i opstartsfasen af 5G FWA. 5G-terminalerne (CPE) kan koste fra 3.000 kroner i skrivende stund. Priserne vil dog falde i takt med at teknologien bliver mere udbredt. Samtidig er der ingen tvivl om, at 5G fixed wireless kan blive bredbåndsalternativ til fibernet.

Læs også: Læs alt om 5G-netværk her