Hvorfor er 5G så langsomt? Vi forklarer om frekvenser

5G er aktivt i Danmark men de fleste vil opleve hastigheder som på 4G. Det skyldes de frekvenser, 5G-netværkene kan bruge her i begyndelsen.

Hvorfor er 5G så langsomt? Vi forklarer om frekvenser

I den indledende 5G-fase vil mange opleve forholdsvis skuffende datahastigheder. Det skyldes de tilgænglige netværksfrekvenser lige nu.

Hvis du har en 5G-mobil og et 5G-abonnement, så har du sikkert kørt nogle hastighedstest for at se, hvad du får for pengene. Formentlig oplever du ikke højere hastigheder på din 5G-mobil, end du gør med 4G – i hvert fald ikke på et niveau, hvor det er sjovt.

Lave 5G-frekvenser i starten giver langsommere hastigheder

Det skyldes, at første udrulning af 5G bygger på low-band-frekvenser langt de fleste steder. 5G-netværkene skelner mellem low-band, mid-band og millimeter wave (mmWave) eller high-band-frekvenser. Jo lavere frekvenser desto lavere hastigheder og omvendt. 5G på low-band-båndene har dog længere rækkevidde og er mere stabile.

I sjældne tilfælde vil kan du opleve 80 Mbit/s eller langsommere på 5G, men ellers vil du trods alt opleve hastigheder, der matcher eller overgår de hurtigste 4G-hastigheder. Det er dog ikke særlig interessant, hvis hastigheden med 5G kun er lidt højere end med 4G.

Se også: 5G-netværk i Danmark

Lave frekvenser dækker bredt, høje er hurtige

I Danmark benytter TDC NET, der er først ud med 5G herhjemme, 700 MHz frekvenser langt de fleste steder. Enkelte steder i Danmark benytter de også 3,5 GHz frekvenser, og de giver langt højere hastigheder. De kan dog kun benyttes på afgrænsede områder lige nu.

Med tiden bliver andre højpotente frekvenser også sat i spil. I Danmark kan teleselskaberne snart byde ind på 26 GHz-båndet. Her man kan opnå ekstremt høje hastigheder, men kun over meget korte afstande. Samtidig bliver 5G baseret på millimeter wave også let påvirket af eksterne variabler som mure, træer, ja selv regn.

Low-band 5G benyttes til at give bred dækning, for eksempel i landområder, mens 5G baseret på millimeter wave benyttes til at sikre internet på for eksempel et stadion fyldt med 40.000 mennesker.

Af andre millimeter wave-frekvenser, der kommer i spil rundt om i verden, er for eksempel 24 GHz, 28 GHz, 37 GHz, 39 GHz og 47 GHz.

Se også: Nyheder om 5G-teknologier