5G-bilfabrik giver kinesisk bilmærke vind i sejlene
5G er mere end bare hurtige trådløse netværkshastigheder via mobiltelefonen og 5G-routeren i hjemmet. Det er også en teknologi, der spiller en afgørende rolle i mange industrier – blandt andet i produktionen af elbiler.
En af de bilmærker, der har taget 5G til sig, er Changan, der producerer elbiler under mærker som Deepal, og som også har fabrikker i Kina sammen med Ford og Mazda, ligesom bilproducenten er en del af mærket Avatr.
I Nanjing i Kina har Changan en ny, 5G-drevet smart bilfabrik, der anvender over 400 mobile robotter og 68 intelligente 5G-produktioner til at håndtere mere end 3.000 kundetilpasninger med op til 98 procent automatisering i visse afdelinger.
Introduktionen af 5G i fabrikken har givet 20 procent større effektivitet, 19 procent lavere CO2-aftryk og 20 procent lavere produktionsomkostninger. Foreløbig har fabrikken produceret 37.000 elbiler i 1. kvartal 2025 – en stigning på 72 procent sammenlignet med året før.
Se også: 5G vil gøre produktion mere robust og sikker
Sådan forvandler 5G bilfabrikker til intelligente produktionsmiljøer
5G-teknologi har et enormt potentiale til at forandre den måde, som bilindustrien mange steder arbejder på.
Med ekstremt hurtige datahastigheder og lav forsinkelse muliggør 5G realtidskommunikation mellem maskiner, systemer og mennesker. Det åbner for mere automatiserede, fleksible og intelligente produktionsmiljøer, hvor produktionen kan tilpasses hurtigt og præcist efter kundernes behov.
På bilfabrikker kan 5G blandt andet gøre det muligt at anvende mobile robotter og trådløse sensorer i større skala, da forbindelsen er stabil nok til at sikre synkronisering og høj præcision uden behov for kabler. Det gør fabrikkerne mere modulære og skalerbare – og lettere at tilpasse nye produkter og produktionsmetoder.
Fordelene inkluderer højere effektivitet, reduceret nedetid, lavere energi- og ressourceforbrug samt bedre mulighed for kvalitetskontrol i realtid. Samtidig kan data fra hele produktionsmiljøet indsamles og analyseres løbende, hvilket gør det nemmere at optimere driften og vedligeholdelse.
Udfordringerne ved 5G i bilproduktionen handler blandt andet om de store investeringer i infrastruktur og udstyr, integration med eksisterende systemer og krav til datasikkerhed. Det kræver også medarbejdere med nye digitale kompetencer og adgang til et velfungerende økosystem af leverandører og teknologier.
Der er dog ingen tvivl om, at 5G på bilfabrikkerne er kommet for at blive – og det er til gavn for dig som forbruger, som får mere bil for pengene.
Se også: Læs mere om 5G-teknologien