Antallet af 5G-roamingforbindelser eksploderer på få år
5G fortsætter med at brede sig rundt om i verden. Det ser man ikke kun på antallet af 5G-smartphones, 5G-routere og flere antenner på master og i byerne.
Udbredelsen af 5G vil i de kommende år især vise sig i form af en enorm stigning i antallet af IoT-enheder, der roamer – det vil sige opererer på forskellige mobilnet.
Læs også: Alt om 5G-teknologien
Stigning på 800 procent på fire år
Ifølge Juniper Research vil IoT-forbindelser udgøre 27 procent af alle 5G-roamingforbindelser i 2027. Helt konkret vil der være 142 millioner 5G-opkoblede IoT-enheder, der roamer. Til sammenligning er der i 2023 kun 15 millioner IoT-roamingforbindelser. Der er dermed tale om en stigning på hele 800 procent over fire år.
Ifølge Juniper vil udviklingen blive drevet af en øget brug af 5G-standalone-konfigurationer af 5G-mobilnet. 5G-standalone (5G-SA) er ’ægte’ 5G og har det nyeste kernenetværk, som giver højere hastigheder og lavere responstid.
Udviklingen øger efterspørgslen på 5G-roamingaftaler mellem teleselskaberne, og i takt med udbredelsen af IoT-enheder er de også nødt til at kunne operere på flere mobilselskabers netværk – både offentlige 5G-net såvel som private 5G-net. Roaming via IoT kan, ligesom med mobiltelefoner, også foregå over landegrænser.
Vesteuropa dominerer brugen af 5G IoT
Junipers prognose viser, at 21 procent af det globale antal 5G IoT-forbindelserforbindelser i 2027 vil blive anvendt i Vesteuropa. Det tæller som regel lande som Tyskland, Østrig, Belgien, Frankrig, Liechtenstein, Luxembourg, Holland og Schweiz.
”For yderligere at udnytte væksten i 5G IoT i Vesteuropa skal teleselskaberne indgå roamingaftaler, der udnytter selvstændige 5G-netværk til at forbedre netværksydelsen for roamingforbindelser og levere det samme serviceniveau, når de roamer, som de gør på hjemmenetværk.”
Læs også: Nyheder om 5G