Private LTE- og 5G-netværk virker nu endnu bedre i iOS 17

En opdatering til iPhones og iPads gør det muligt for enhederne endnu mere gnidningsfrit at skifte mellem Wi-Fi og private LTE- og 5G-netværk.

Private LTE- og 5G-netværk virker nu endnu bedre i iOS 17

Private 5G-netværk vinder indpas i disse år. Flere større virksomheder vælger at få installeret eget private 5G-netværk, der anvender frekvensspektrum, som ikke er tilgængelige i de offentlige 5G-netværk. Det giver virksomheder mulighed for at konfigurere trådløst netværk over større områder med lige de egenskaber, der er behov for i den enkelte virksomhed.

Hidtil har det ikke altid fungeret helt gnidningsløst, når en telefon skal forsøge selv at skifte mellem offentlige 5G-netværk, et privat 5G-netværk og Wi-Fi. Det bliver der dog gjort noget ved i iOS 17 og iPadOS 17, som Apple præsenterede ved dette års WWDC-udviklerkonference i sidste uge.

Læs også: Nyheder  om 5G

iOS 17 gør det nemmere at til- og frakoble private netværk

I iOS 17 og iPadOS 17 foregår skiftet mellem de forskellige netværksforbindelser mere gnidningsfrit end tidligere. Nu understøtter følgende iOS- og iPadOS-enheder nemmere skift mellem private netværk med LTE/4G, 5G Non-standalone eller 5G Standalone:

 • iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max
 • iPhone SE (3. generation)
 • iPad (10. generation)
 • iPad Air (5. generation)
 • iPad mini (6. generation)
 • iPad Pro 11” (3. generation)
 • iPad Pro 11” (4. generation)
 • iPad Pro 12,9” (5. generation)
 • iPad Pro 12,9” (6. generation)

Hvad kan private 5G-netværk bruges til?

Fremstilling

Privat 5G kan drive robotteknologi, autonomt styrede køretøjer (AGV), scannere, fjernbetjente virtual reality-enheder (VR) og drive produktion i lukkede kredsløb, herunder sensorer og automatiseret afhentning af 3D-printede komponenter.

Logistik og oplagring

Privat 5G kan understøtte AGV, eksterne ekspertløsninger som augmented reality (AR), VR, realtidssporing af aktiver og lagerbeholdning, facilitetsmodellering, prædiktiv analyse, automatiseret logistikkontrol og -styring samt facilitets- og miljøkontrol.

Privat 5G kan tilbyde høj pålidelighed, understøttelse af lav latenstid til massive machine-type communications (mMTC) og zero-trust-sikkerhed.

Beværtning og mødesteder

Privat 5G kan understøtte både personale- og gæsteanvendelser og -tjenester, en blanding af trådløse forbindelsesmuligheder og indvendige og udvendige sikkerhedskameraer og sensorer.

Uddannelse og universiteter

Uddannelsesinstitutioner har brug for at understøtte avanceret forskning og beskytte intellektuel ejendom – udfordringer, som 5G kan løse. Dette omfatter sikkerhed samt støtte til forskning og udvikling inden for kommunikation mellem køretøjer, droner og relaterede data.

Udbydere af bredbånd (FWA)

Udbydere af FWA tilbyder internetadgang med høj båndbredde til underforsynede områder samt til faciliteter, hvor det er uoverkommeligt dyrt at lægge fiber eller på anden måde utilgængeligt.

Industrivirksomheder

Private 5G-netværk kan revolutionere processer inden for industrier som produktion, logistik, energi og minedrift. For eksempel vil 5G’s transaktions- og behandlingshastigheder samt pålidelighed være med til at muliggøre teknologier som kollaborative robotter, autonome maskiner, sværmintelligens, AR og forudsigelig vedligeholdelse. I miner og andre fjerntliggende steder forventes privat 5G at bringe nye niveauer af ydeevne og pålidelighed til disse mere udfordrende omgivelser.

Kilde: Cisco

Slut med dårlig dækning ved brug af flere netværk

Medarbejdere i virksomheder, der anvender private netværk, har ofte været udfordret, når forskellige netværk overlapper hinanden rent fysisk. Mobiltelefoner har traditionelt prioriteret Wi-Fi-forbindelser over mobilnet, hvilket giver mening, så man ikke bruger mere mobildata end højst nødvendigt, når man er nær Wi-Fi-dækning.

Udfordringen er dog, at telefoner ofte holder fast i Wi-Fi-forbindelsen, selv når signalet begynder at blive dårligt. Det kan for eksempel ske under et Zoom- eller Teams-videomøde, hvor opkaldskvaliteten begynder at blive meget dårlig, når man forlader hjemmet for at tage mod arbejdspladsen.

For privatpersoner er det blot et irritationsmoment, men for virksomheder kan det være et forretningskritisk problem. Personer, der arbejder i et varelager eller i et megavarehuse med Wi-Fi indenfor og et privat mobilnet udenfor, vil hele tiden opleve problemer med manglende dækning, fordi signalerne overlapper hinanden.

Bruger geofencing til smartere skift af netværk

Løsningen er heldigvis kommet i iOS 17 og iPadOS 17. Her kan virksomheders netværksadministratorer og/eller den enkelte bruger af en iPhone eller iPad konfigurere enhederne til, at de automatisk og hurtigt skal frakoble Wi-Fi for at overgå til det private netværk. Samtidig virker Wi-Fi-afhængige funktioner som AirDrop og AirPlay, selv om man er forbundet til et privat mobilnet.

Forbedringerne skyldes implementeringen af geofencing. Det vil sige, at iPhones og iPads langt mere effektivt og strømbesparende automatisk kan skifte mellem Wi-Fi, offentlige mobilnet og private mobilnet afhængig af, hvor telefonen befinder sig.

Når en person for eksempel forlader virksomhedens område, vil telefonen automatisk skifte over til det offentlige mobilnet, og tilsvarende vil den tilslutte det private mobilnet, når man nærmer sig. Med geofencing sparer telefonerne strøm og begynder først at søge efter det foretrukne private 5G-net, når man er i nærheden af området, hvor telefonen ved, at netværket befinder sig.

Læs også: Nyheder om 5G