Hvor er 5G i Apples Vision Pro AR-headset?

Apples nye AR-headset er et skoleeksempel på et produkt, der kunne tages til det næste niveau med understøttelse af 5G. Problemet er bare, at Apple Vision Pro ikke har 5G.

Hvor er 5G i Apples Vision Pro AR-headset?

Apples længe ventede AR-headset, Apple Vision Pro, så dagens lys ved WWDC-eventen i starten af ugen.

Headsettet imponerede alt og alle med dets mange nye anvendelsesmuligheder og evne til at smelte den virtuelle verden sammen med den virkelige verden. Ud over at headsettet endnu ikke kommer til Danmark, står et spørgsmål dog stadig ubesvaret: Hvorfor har Apple Vision Pro ikke 5G?

Læs også: Alt om 5G-teknologien

5G og AR-headset er et perfekt match

I mange år har AR- og VR-headset en af de typer af produkter, som eksperter har spået vil få mest gavn af udbredelsen af 5G. Det lynhurtige landsdækkende netværk med ekstrem lav responstid (latency) gør det muligt at afvikle AR- og VR-applikationer via headset, uanset hvor i landet man måtte befinde sig.

Men Apple nævnte ikke et ord om 5G under den lange afsløring af Apple Vision Pro til WWDC-eventet.

Ikke overrasket over Apple Vision Pros fravær af 5G

Leo Gebbie, der er analytiker ved CCS Insight, er da heller ikke overrasket over fraværet af 5G i Apple Vision Pro.

“Vision Pro ser ud til at være mest beregnet til brug på stationære steder såsom derhjemme eller på arbejdet. Som følge heraf virker det sandsynligt, at Wi-Fi-forbindelse vil være tilstrækkeligt i headsettet,” siger han og tilføjer:

“5G er en langt mere essentiel del af AR-historien, når det kommer til mobil brug, hvor folk har brug for høj kapacitet og lav latenstid for at få adgang til tjenester og indhold, når de er på farten. Enheden virker som et første skridt på en rejse for Apple, og det ville give mening, hvis 5G blev føjet til fremtidige rumlige computerprodukter, som er mere rettet mod mobil brug,” lyder det.

En anden analytiker, Chetan Sharma, der er direktør i og grundlægger af Chetan Sharma Consulting, er enig. Han vurderer, at det ikke giver mening at tilføje 5G på nuværende tidspunkt. For det første fordi det vil gøre det i forvejen meget dyre headset til 24.000 kroner endnu dyrere. For det andet fordi et 5G-modem vil bruge endnu mere strøm. Netop strøm er allerede en begrænset ressource i headsettet, da den tilhørende batteripakke kun rækker til to timers brug.

Derudover mener Chetan Sharma ligeledes, at de foreløbige anvendelsesmuligheder, som Apple har vist frem for offentligheden, ser ud til at kunne blive dækket tilstrækkeligt af en Wi-Fi-forbindelse.

Foto: Apple

En forspildt mulighed?

Jason Leigh, der er analytiker og dækker 5G og mobility ved analyseinstituttet IDC, ser anderledes på fraværet af 5G i Apple Vision Pro. I et tweet kalder han det en forpasset mulighed og henviser til, at – bortset fra fixed wireless access (FWA eller 5G-internet) og private netværk – AR er det brugstilfælde, der oftest kobles til 5G-teknologien.

“Det var absolut en forspildt mulighed for at fremme samtalen, især nu hvor 5G-netværk nærmer sig allestedsnærværelse i forskellige former,” siger han.

Læs også: Nyheder om 5G