Kan man bruge en telefon som 5G-router?

5G-routere er dyre og gør i bund og grund det samme som en 5G-smartphone, der laver et mobilt hotspot. Kan en 5G-telefon derfor erstatte en 5G-router?

Kan man bruge en telefon som 5G-router?

5G-internet i hjemmet vinder indpas i disse år. Det kræver dog enten, at man tegner et abonnement med en 5G-lånerouter, som koster cirka 299 kroner per måned, eller at man selv køber en 5G-router og et fri data-abonnement.

Netop 5G-routere kan være ret dyre i indkøb. Den billigste koster fra 2.000 kroner, men mange koster omkring 3.000 kroner, og man kan sågar købe en til hele 13.000 kroner. Det er uden for de fleste danskeres budget, når det kommer til internet til hjemmet.

Så kan man i stedet bruge en gammel og aflagt 5G-smartphone og lave et fast hotspot til hjemmet? Det korte svar er ja, det kan man sagtens. Det lange svar er, at det godt kan være den bedste løsning, hvis du vil have virkelig billigt internet, men at det også har sine begrænsninger, og at det måske derfor ikke er den rette internetløsning til dig.

Læs også: Nyheder om 5G

Internet i hjemmet via telefon med hotspot

Hvis du vil have 5G-bredbånd til hjemmet, kræver det sådan set ikke andet end en ekstra telefon, som fast kan ligge i hjemmet og fungere som en bærbar router. Vi anbefaler klart at bruge en 5G-telefon, da det bliver den bedste bredbåndsoplevelse.

Måske har du allerede en ældre 5G-telefon liggende i skuffen, som kan få nyt liv som ”5G-router”. Hvis du ikke har det, kan du heldigvis købe en ny telefon meget billigt. Man kan sagtens finde gode brugte telefoner – for eksempel øvre mellemklassetelefoner. Men selv nye budgettelefoner har i dag så gode modemmer og antenner, at de kan give en fin bredbåndsoplevelse via hotspot.

Du kan derfor sagtens købe en spritny 5G-telefon til 1.000-1.500 kroner – for eksempel motorola moto g51 5G til 999 kroner, OnePlus Nord CE 2 Lite 5G til 1.499 kroner, Samsung Galaxy A13 5G til 1.099 kroner og motorola moto g62 5G til 1.497 kroner.

Køb et SIM-kort hos et lavprisselskab

Ud over selve telefonen får du også brug for et SIM-kort. Enten kan du bruge et datakort knyttet til et mobilabonnement, eller også kan du købe et helt almindeligt mobilabonnement med fri data fra 179 kroner per måned. SIM-kortet indsætter du i telefonen, og så er der internetadgang. Find de bedste priser på mobilabonnementer med fri data her.

Fast tilsluttet oplader eller regelmæssig opladning?

Når du har skaffet en 5G-telefon, som du kan bruge som 5G-router, skal du beslutte dig for, om du vil have telefonen koblet til en mobiloplader døgnet rundt eller oplade telefonen regelmæssigt. Der er fordele og ulemper ved begge dele.

Fast tilslutning af oplader

Fordelen ved at have telefonen koblet til en oplader hele tiden er, at telefonen i praksis dermed fungerer præcis som en 5G-router. Du slipper for at skulle bekymre dig om, at telefonen løber tør for strøm, og der er derfor internet i hjemmet 24/7.

Ulempen er dog, at det slider voldsomt på telefonens batteri at være koblet til en oplader hele tiden. Faktisk anbefales det ikke, så hvis du gør det, skal du være indstillet på, at det ødelægger telefonens batteritid voldsomt over tid, og at den nok ikke egner sig til andet end at være tilsluttet konstant. Derudover anbefales det generelt ikke at have elektronik til opladning natten over.

Regelmæssig opladning af telefonen

Den anden metode er at oplade telefonen regelmæssigt, som du er vant til med din normale smartphone. Fordelen her er, at du ikke slider på batteriet på samme måde, men hotspot er en funktion, der bruger meget strøm, så du skal nok forvente at oplade telefonen mindst én gang dagligt. Og så er det, at brugen af en smartphone som 5G-router begynder at blive mindre smart end den ’rigtige’ løsning.

Sådan aktiverer du internetdeling

Det er heldigvis utrolig nemt at aktivere hotspot på en smartphone, uanset om den kører med Android eller iOS.

Android:

På Android-telefoner varierer brugerfladen en smule, men ofte hedder vejen til hotspot-indstillingerne noget i stil med Indstillinger Netværk og internet Hotspot og netdeling Wi-Fi-hotspot. Du kan som regel også aktivere hotspot ved at rulle ned fra toppen af skærmen og klikke på knappen ”Hotspot”. Hold nede på knappen for at tilgå indstillingerne.

iOS (iPhone eller iPad):

På iPhones og iPads med iOS skal du klikke på Indstillinger Mobilnetværk Indstil Internetdeling og følg vejledningen på skærmen.

Slå automatisk deaktivering af hotspot fra

På mange Android-telefoner bliver hotspot-forbindelsen automatisk deaktiveret, når der i noget tid ikke er tilsluttet nogle enheder til telefonen. Dette bør du slå fra, for ellers skal du hele tiden tænde for internetdeling, hver gang forbindelsen automatisk deaktiveres. Det bruger ganske vist mere strøm, men hvis du har smart home-produkter i hjemmet, er det nødvendigt med en konstant internetforbindelse.

På Android-telefoner deaktiverer du det ved at fjerne hak i indstillingen ”Deaktiver hotspot automatisk”.