4 ud af 10 mobilabonnementer har 5G

5G er kommet for at blive. Det står klart, efter Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har taget temperaturen på danskernes brug af 5G.

4 ud af 10 mobilabonnementer har 5G

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten Telestatistikken for 1. halvår 2022, som baserer sig på tal fra teleselskaberne, er der for første gang præsenteret tal for, hvor udbredt 5G er.

Ifølge de nye tal anvendes det hurtige 5G-mobilnet i dag i cirka 3,5 mio. af de i alt 8,5 mio. aktive mobilabonnenter. Det svarer til cirka 41 procent.

Tallet er ikke højere, fordi de fleste teleselskaber fortsat begrænser adgangen til 5G i de allerstørste og dyreste abonnementer. Alternativt kan man tilkøbe adgang til 5G-nettet i billigere abonnementer – ofte for et månedligt ekstrabeløb på 29 kroner.

Det er dog en flot fremgang sammenlignet med udbredelsen af 4G, da den var ny. For 10 år siden, hvor 3G-teknologien dominerede, var det kun 1,5 procent af mobilabonnementerne, der havde adgang til 4G. I dag er 4G blevet den dominerende netværksteknologi, men den står altså til lynhurtigt at blive erstattet af efterfølgeren 5G.

5G er en væsentlig teknologi, fordi den spås at understøtte nye teknologiske behov hos både forbrugere og i erhvervslivet.

”5G-teknologien kan være med til at understøtte nye teknologier som f.eks. IoT (Internet of Things), som kan muliggøre en lang række tilsluttede enheder både inden for og uden for i hjemmet. For virksomheder kan 5G også give en række fordele, som kan forbedre produktiviteten og effektiviteten gennem hurtigere dataoverførsel. Vi ser også ind i en fremtid, hvor 5G spiller en stor rolle ved at muliggøre hurtigere og mere pålidelig kommunikation. Dette kan give mulighed for mere præcis styring af en drone eller en selvkørende bil,” siger Sofie Hvitved, Head of Media fra Instituttet for Fremtidsforskning.

I Danmark udruller fire teleselskaber 5G-teknologi som en del af det offentlige mobilnet. Det er TDC, Telia, Telenor og 3. Du kan læse meget mere om teleselskabernes udrulning af 5G her.

Læs også: Alt om danske 5G-netværk