Europæiske teleselskaber bruger stadig kinesisk netværksudstyr

Efter anklager om, at kinesiske leverandører som Huawei bruger deres netværksudstyr til at spionere for den kinesiske stat, droppede mange teleselskaber dem. Men ikke alle.

Europæiske teleselskaber bruger stadig kinesisk netværksudstyr

I mange år brugte europæiske – og danske – teleselskaber netværksudstyr fra Huawei i stor stil, blandt andet fordi det var europæisk udstyr fra Nokia og Ericsson teknisk overlegent.

I 2018 indledte Donald Trump handelskrigen mellem USA og Kina. Sanktioner førte til, at Huawei var nødt til at trække sig de fleste af sine forretningsområder ud af både USA og Europa.

Fra europæisk side var der til at starte ikke vilje til at give efter for USA’s pres mod Kina. Der var nemlig ingen konkrete beviser på, at Kina overvågede europæere via netværksudstyret. Men i 2019 udgav EU en koordineret risikovurdering af cybersikkerheden i medlemslandenes 5G-netværk.

Her blev det gjort klart, at teleselskabernes mobilnet – særligt på grund af udrulningen af 5G – er vigtige nationale sikkerhedsanliggender. Netværksoperatører skal blandt andet påføre restriktioner for højrisikoleverandører, lyder det i 5G-værktøjskassen.

Kinesisk netværksudstyr bruges stadig flittigt i Europa

I Danmark sagde TDC og 3 farvel til Huawei som netværksleverandør i henholdsvis 2019 og 2020. Men hvordan ser det ud med brugen af kinesiske leverandører som Huawei og ZTE i hele Europa? Det har rådgivningsvirksomheden Strand Consult, som teleanalytiker John Strand står bag, undersøgt.

I to rapporter har virksomheden kigget på europæiske teleselskabers brug af kinesisk netværksudstyr på RAN-delen – altså radionetværket. Første undersøgelse, der kun omhandlede 4G, blev lavet i 2020. Anden del af undersøgelsen, som omhandler 5G, er netop udkommet.

Mobilnet uden kinesisk udstyr i kun 11 lande

Ifølge undersøgelserne er der begrænset gennemsigtighed om mængden, placeringerne og andelen af kinesisk udstyr i de europæiske 4G- og 5G-mobilnet. I 8 ud af 31 lande udgør kinesiske leverandører mere end halvdelen af 5G-radionettet. I 2020 var det 16 ud af 31 lande, der havde et kinesisk 4G-radionet.

Hvor der i 2020 var tre 4G-mobilnet med radioudstyr fra Kina, er der i dag kun ét europæisk 5G-mobilnet med kinesisk radioudstyr. Det er dog kun i 11 af 31 undersøgte europæiske lande, at forbrugerne kan bruge mobilnettet uden at anvende kinesisk netværksudstyr. 41 procent af alle abonnenter i Europa har samtidig adgang til en 5G-radionetværk, hvor der er kinesisk udstyr.

Kina er storleverandør til Tysklands 4G- og 5G-net

Hos Telenor og Telia i Norge, TDC i Danmark, 3 i Danmark og Sverige, T-Mobile i Holland og Proximus i Belgium er det lykkedes at udfase kinesiske leverandører uden at opleve fordyrelser eller forsinkelser i udrulningen af 5G.

I store lande som Tyskland, Italien, Portugal, Østrig og Spanien indkøber teleselskaber dog fortsat kinesisk udstyr. Ifølge rapporten udgør Tysklands kommunikationsinfrastruktur en risiko for alle, der bruger de tyske mobilnet. I 2020 bestod 57 procent af Tysklands 4G-radionet af kinesisk udstyr, og i 2022 er det 59 procent af 5G-radionettet, der er fra kinesiske leverandører.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi