Tester automatik i bygninger med private 5G-net

Teknologivirksomhederne Siemens og Qualcomm er gået sammen om at teste, hvordan private 5G-netværk kan understøtte brugen af automatik i bygninger.

Tester automatik i bygninger med private 5G-net

5G har utrolig mange anvendelser, og mange af dem har endnu ikke set dagens lys. En af de ting, vi kommer til at se 5G blive anvendt til i fremtiden, er bygningsautomatik.

Netværksproducenten Qualcomm og den tyske teknologigigant Siemens har netop indledt et samarbejde om at nytænke bygningsautomatik – og det bliver med 5G-teknologi som det helt centrale redskab.

Hvad er bygningsautomatik?

Bygningsautomatik (eng: building automation, forkortet BAS) er et begreb, der dækker over automatisk, centraliseret styring af en bygnings varmesystemer, ventilationsanlæg, køleanlæg, elektricitet, lys, solafskærmning, adgangskontrol, alarmsystemer og andre mekaniske, elektriske og elektroniske systemer.

Ved at anvende bygningsautomatik reduceres udgifter til energi og vedligeholdelse i forhold til en bygning, der ikke anvender automatik, og driften af bygningen gøres mere stabil.

Vigtigt skridt på vejen mod energieffektive bygninger

De to selskaber tester private 5G-netværk til at håndtere bygningsautomatik ved Siemens’ kontor i Buffalo Grove i delstaten Illinois. Det sker ved brug af Qualcomms populære 5G-modem, Snapdragon X55 5G Modem-RF System, som er at finde i alt fra smartphones, computere og tablets til 5G-routere, XR-enheder og opkoblede biler.

Her skal Qualcomm og Siemens teste, hvordan private 5G-netværk med høje datahastigheder, lav responstid og øget kapacitet sammenlignet med 4G kan anvendes til effektiv opkobling af bygningers varmesystemer, ventilationsanlæg, køleanlæg. Det sker i et forsøg på at imødekomme kunders stigende ønske om energieffektiv drift af bygninger med reducerede ejeromkostninger, øget sikkerhed og proaktiv vedligeholdelse.

“Vi er stolte af samarbejdet med Siemens, som forener deres lederskab inden for bygningsautomatisering med vores ekspertise inden for trådløse og edge compute-teknologier. Vores teams arbejdede tæt sammen for at bevise anvendelsen af automatik i bygninger,” siger Sebastiano Di Filippo, der er Senior Director for Business Development hos Qualcomm Europe, og tilføjer:

“Qualcomm Technologies’ platforme har mulighed for at frigøre et enormt potentiale på tværs af flere sektorer, der kan fremme Connected Intelligent Edge – hvor milliarder af intelligente, forbundne enheder kan implementeres og påvirke en lang række industrier.”

Læs også: Nyheder om 5G