Samsung opnår 5G mmWave-rekord over 10 kilometers afstand

De lynhurtige mmWave 5G-frekvenser kan sagtens levere gigabithastigheder over en afstand på mange kilometer. Det har Samsung netop demonstreret.

Samsung opnår 5G mmWave-rekord over 10 kilometers afstand

Når det gælder trådløs netværksteknologi, følger det som regel, at jo højere frekvenser man anvender, desto dårligere gennemtræningsevne er der. Derfor oplever man også, at eksempelvis 3.500 MHz-frekvensen i Danmark har noget ringere dækning end de lavere frekvenser såsom 700 MHz.

Men alligevel har Samsung netop demonstreret, at høje mmWave-frekvenser sagtens kan lavere høje hastigheder over lange afstande. Den sydkoreanske it-gigant har netop gennemført en test i Australien i samarbejde med teleselskabet NBN Co.

Her lykkedes det selskaberne at anvende 5G mmWave-frekvensbåndet på 28 GHz over en afstand på hele 10 kilometer. Samtidig opnåede Samsung også en rekordhøj gennemsnitlig downloadhastighed på 1,75 gigabit i sekundet og en uploadhastighed på 61,5 megabit i sekundet. Downloadhastigheden toppede på hele 2,7 gigabit i sekundet over den lange afstand.

For at opnå den høje downloadhastighed anvendte Samsung otte såkaldte component carriers og en båndbredde på i alt 800 MHz mmWave-spektrum.

“Resultaterne af disse forsøg med Samsung er en vigtig milepæl og viser, hvordan vi skubber grænserne for innovation til gavn for de digitale muligheder i Australien,” siger Ray Owen, teknisk direktør hos NBN Co.

Læs også: De danske teleselskabers udrulning af 5G

Fast trådløst bredbånd uden for byerne

Der var tale om et forsøg med såkaldt FWA (Fixed Wireless Access) eller fast trådløst bredbånd. Til formålet anvendte Samsung sin basestation kaldet Compact Macro. Den kan monteres på eksempelvis lygtepæle og kan nemt og billigt give et område mmWave-dækning. Dertil blev der anvendt en almindelig 5G-router.

Med fast trådløst bredbånd via 5G er det muligt at levere lynhurtigt bredbånd i områder, der ikke er dækket af fibernet.