5G-radionet er en strømsluger – men ny teknologi kan nedbringe energiforbruget

5G bruger væsentligt mere strøm på at dække det samme område med mobilnet som 4G, men der er potentiale for store energibesparelser ved brug af nye teknologier.

5G-radionet er en strømsluger – men ny teknologi kan nedbringe energiforbruget

Ifølge rådgivningsvirksomheden ABI Research er 5G 90 procent mere energieffektiv sammenlignet med 4G, når man kigger på energiforbruget per datamængde. Alligevel vil den fortsatte udbredelse af 5G føre til en stigning i energiforbruget på grund af teknologien Massive Multiple-Input, Multiple-Output (mMIMO) – det, der dækker over afsendelse og modtagelse af flere datasignaler på én gang til at øge båndbredden og dermed hastigheden.

En 5G-basestation kræver hele tre gange mere energi for at give den samme dækning som 4G. Det er derfor dyrere for teleselskaberne at udrulle 5G, lyder det fra ABI Research.

Læs også: Nokia demonstrerer intelligent 5G-radionet styret med maskinlæring

Energibesparelser på op til 70 procent med nye teknologier

Der er dog potentiale for massive besparelser takket være en række optimeringer af hardwaren. Til sammen kan teknologier som anvendelse af en ny generation mikrochips, væskekøling og nye materialer og design bidrage til en energibesparelse på mellem 30 og 70 procent sammenlignet med i dag.

Fei Liu, der er brancheanalytiker inden for 5G og mobilt netværksinfrastruktur, forklarer, at 70 procent af den energi, der forbruges i forbindelse med 5G, sker i RAN-delen – altså radionetværket bestående af antenner. Hvor et 5G-radionetværk forbruger op til 2,7 kilowatt strøm ved en typisk mMIMO-konfiguration bestående af 64 antenner til afsendelse og 64 antenner til modtagelse af data, så er strømforbruget ved 4G i en tilsvarende konfiguration kun på 0,8 kilowatt.

Derfor lyder anbefalingen i rapporten fra ABI Research, at teleselskaber kun bør udrulle mMIMO i tætbefolkede byområder med høj efterspørgsel på trafik.

Netværksproducenter som Huawei, ZTE, Nokia og Ericsson bliver i højere grad tvunget til at skabe mere energibesparende mobilnet, da myndigheder i stigende grad begynder at regulere strømforbruget for at bidrage til en reducering af CO₂-udledningen. En af de mest effektive måder at opnå CO₂-reduktioner på er ved at benytte såkaldt Galliumnitrid (GaN)-baserede strømforstærkere – en vigtig komponent i radionetværkene til at forstærke signalerne ved basestationerne.

Læs også: Alt om 5G-teknologien