5G-teknologi rykker snart ind i din bil

5G-teknologi vil snart ikke kun være at finde i smartphones, men også i biler. I 2024 lancerer Audi, Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac 5G-opkoblede biler.

5G-teknologi rykker snart ind i din bil

5G-netværk vil ikke kun give nye muligheder på din smartphone og adgang til lynhurtigt mobilt bredbånd via en 5G-router. Også biler vil i de kommende år blive koblet på teleselskabernes 5G-netværk, og allerede nu er konkrete samarbejder mellem teleselskaber og bilproducenter blevet annonceret.

2024 ser ud til at blive året, hvor 5G-teknologi får alvor rykker ind i nye biler, der forlader fabrikshallerne. Både Audi og General Motors (GM) har annonceret aftaler med to af de største amerikanske teleselskaber.

Audi er gået sammen med Verizon, mens General Motors er gået sammen med AT&T. Begge har planer om at implementere 5G i biler i 2024.

Læs også: Alt om teknikken bag 5G

5G mmWave i Audis biler i 2024

Samarbejdet mellem Audi og Verizon betyder, at Audi vil understøtte 5G mmWave-teknologi i 2024 – det, som Verizon selv kalder 5G Ultra Wideband. Det er andre betegnelser for frekvenserne 28 GHz og 39 GHz – altså frekvensbånd, som understøtter mange gigabit i sekundet og ultralav responstid.

Understøttelsen af mmWave i Audis biler vil give softwaren en bedre ydeevne, da indhold kan indlæses væsentligt hurtigere end i dag, hvor opkoblede biler anvender 4G-teknologi. Blandt andet vil navigation og streamingtjenester i bilens software blive forbedret.

Biler skal kunne tale sammen via 5G

Audi har tidligere eksperimenteret med vehicle-to-everything (V2X)-kommunikation. Som navnet indikerer, er det er et begreb, der dækker over kommunikation mellem en bil og enheder, objekter eller personer, der enten kan påvirke, eller selv blive påvirket af, bilen.

V2X kan ses som en overordnet betegnelse for mere specifikke former for kommunikation såsom V2I (vehicle-to-infrastructure), V2N (vehicle-to-network), V2V (vehicle-to-vehicle), V2P (vehicle-to-pedestrian), V2D (vehicle-to-device) og V2G (vehicle-to-grid).

Netop V2X vil blive muliggjort af blandt andet 5G-understøttelse i bilerne. Samarbejdet mellem Audi og Verizon har også til formål at bane vejen for nye førerassistancefunktioner og fremtidens opkoblede biler, som bliver mere og mere autonome.

Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac får 5G i 2024

Udvalgte modeller fra GM (Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac) vil understøtte 5G i 2024. Bilgiganten forventer at have 5G i “millioner af GM-køretøjer, der forlader samlebåndet”.

Ifølge GM vil understøttelsen af 5G i bilerne være ”fuldt ud i overensstemmelse med AT&Ts frekvensstrategi” – det vil sige 39 GHz-frekvensbåndet.

“Ved at forbinde millioner af GM-køretøjer til vores landsdækkende 5G-netværk vil vi forbedre kundeoplevelsen for eksisterende tjenester og samtidig danne fundamentet for den næste bølge af innovation, herunder autonom kørsel,” siger Gregory Wieboldt, vicedirektør for AT&T Global Client Group.

GM og AT&T forklarer, meget ligesom Audi og Verizon, at 5G-opkobling i biler vil give hurtigere download af musik og video i højere kvalitet, hurtigere navigation og stemmestyrede assistenter samt hurtigere og mere pålidelige softwareopdateringer. Det fremgår dog ikke, om de udvalgte GM-biler i 2024 vil understøtte V2X.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi