Store opgraderinger af Telenors 5G-net i 2022

Telenor etablerer 100 % ren 5G kaldet standalone core, siger endegyldigt farvel til 3G og etablerer fibernet mellem antenner og kernenetværket.

Store opgraderinger af Telenors 5G-net i 2022

Telenors 5G-netværk bliver bedre i 2022. Det står klart, efter teleselskabet har meldt ud, at det igangsætter en række initiativer, der vil gøre selskabets 5G-netværk hurtigere og mere stabilt, ligesom kapaciteten øges.

I 2021 har Telenor opgraderet knap 1.000 master til 5G, og i 2022 vil yderligere 1.400 blive opgraderet.

”Vi er kommet rigtig langt det seneste år, men vi glæder os til at tage 5G endnu længere ud i landet. Målet er at give alle vores kunder, uanset hvor de er, en god oplevelse med en hastighed og kapacitet, der matcher deres behov. Vi fokuserer ikke på flotte gigabithastigheder i enkelte områder, men på at levere en endnu bedre netværksoplevelse via 5G til det brede udsnit af danskerne,” siger Jesper Mølbak, der er netværksarkitekt hos Telenor.

Læs også: Hvor langt er teleselskaberne nået med udrulningen af 5G?

100 procent ”ren” 5G i 2022

Mens 5G-teknologien stadig har været ny og uafprøvet, har de fleste teleselskaber gjort brug af såkaldt non-standalone 5G. Det er en udgave af 5G, hvor der bygges på et fundament af 4G. Radionetværket er 5G-teknologi, men kernenetværket er 4G-teknologi. Det har gjort det hurtigt og billigt at tage 5G i brug, men det giver ikke de samme fordele, som når man også gør brug af et 5G-kernenetværk.

I 2022 går Telenor i gang med at etablere 5G standalone-teknologi – det, man også kan kalde for ren 5G-teknologi.

”Når vores netværk bliver 100 procent 5G, kan vi bygge vores core-funktion ind i skyen, og det giver mulighed for at komme tættere på kunderne. På 4G og non-standalone 5G skal trafikken via vores fysiske core-netværk, og de millisekunders forsinkelse kan udgøre forskellen på liv eller død, hvis vi for eksempel taler selvkørende biler eller fjernstyrede operationer,” siger Jesper Mølbak og fortsætter:

”Når core-netværket ligger i skyen via lokale datacentre, bliver responstiden ekstremt lav. Dermed kan vi begynde at bygge private netværk til kunder med særlige behov. Det gælder især for erhvervslivet og industrien, som i høj grad kan få gavn af private 5G-netværk, der kan være fuldstændig forseglede og afskårne fra det offentlige netværk.”

Udfaser endegyldigt 3G i 2022

Telenor har i mange år varslet en udfasning af 3G-teknologien, som bliver overflødig med det veletablerede 4G-netværk til data, det konstant forbedrede 5G-netværk med mulighed for endnu højere hastigheder og højere kapacitet samt det gamle 2G-net til tale.

I 2021 begyndte Telenor at udfase 3G på 2.100 MHz-frekvensbåndet, og nu er turen så kommet til det resterende frekvensbånd på 900 MHz. Det frekvensbånd skal fremover bruges til 5G, oplyser Telenor.

”Selv om vi lukker ned for 3G, vil man stadig kunne ringe og sms’e med en 3G-telefon. Men det vil ikke længere være muligt at bruge data. Vi omlægger 3G-frekvenserne til 5G, fordi vi er nødt til at fremtidssikre vores netværk. Dataforbruget stiger hele tiden, og behovet for kapacitet i netværket er massivt. Men med den mængde spektrum, vi fik på frekvensauktionen i 2021, og med de planer, vi har for brugen af frekvenserne, er vi sikret god kapacitet til de næste ti år,” siger Jesper Mølbak fra Telenor.

Udskifter radiokæder med fiber til 5G-antenner

I dag er det udbredt blandt teleselskaberne at transmittere netværkstrafikken til og fra netværksantenner ved brug af radiobølger – såkaldte radiokæder – ved høje frekvenser på alt fra 7,1 til 85,6 GHz. Da radiokæderne er sårbare over for vind og vejr, begynder Telenor nu at etablere fibernet mellem selskabets kernenetværk og samtlige antenner.

”De nedgravede fiberforbindelser ligger trygt og godt i jorden og kan samtidig sikre ekstra høje hastigheder. Og det er nødvendigt, for jo mere, vi kræver af vores mobiltelefoner, des mere kræver de af netværket, lige fra antennerne til core’en,” afslutter Jesper Mølbak.

Læs også: Nyheder om 5G-teknologi