Europas første 5G-jernbaneterminal bygges i Ungarn

Ungarn får den første smarte jernbanelogistikterminal i Europa, der bruger sit eget 5G-netværk. Den ventes klar i første kvartal 2022.

Europas første 5G-jernbaneterminal bygges i Ungarn

En helt unik udvikling inden for jernbanelogistik begynder ved den intermodale kombiterminal East-West Gate (EWG) i Fényeslitke, Ungarn. Intermodal godstransport involverer transport af fragt i en ISO-container eller køretøj med brug af mange slags transport-måder, uden at man skal have fat i selve godset under skift af transport-måde.

Jernbanedriftterminal med eget 5G-netværk

Investeringen forventes at være afsluttet i første kvartal af 2022. Det bliver den første smarte jernbanelogistikterminal i Europa, der bruger sit eget 5G-netværk. Europas største smarte jernbanelogistikterminal udmærker sig også inden for intern kommunikation og drift af teknologiske værktøjer.

Det skyldes, at de vil drive deres eget 5G-netværk. Det private 5G-netværk vil blive installeret af Vodafone Hungary og Huawei Technologies Hungary, skriver vg.

Den hardware, der er nødvendig for udviklingen, leveres af Huawei, mens platform og netværkssupport leveres af Vodafone Hungary.

Se også: Hvor langt er de danske 5-netværk?

Milepæl for digitalisering af jernbanegodstransport

Udviklingen er en vigtig milepæl på to områder. På den ene side inden for indenlandsk 5G-udvikling og på den anden side inden for digitalisering af jernbanegodstransport.

Der er mange måder at bruge et 5G-netværk på. Et eksempel herpå er, at 5G-teknologien for første gang i verden vil blive brugt til at fjernstyre landterminalens kæmpekraner. Kæmpekraner er fuldautomatiske og i stand til at udføre selv ganske subtile bevægelser, skriver index.hu.

“Med opførelsen af East-West Gate vil Ungarn vende tilbage til kortet over international jernbanelogistik og vil igen få mulighed for at engagere sig aktivt i jernbanegodstransport mellem Asien og Europa”, siger János Tálosi, administrerende direktør for East-West Intermodal Logistics Ltd.

Kan gøre Ungarn til central aktør for godstrafik mellem Europa og Asien

Tálosi tilføjede, at der anvendes den mest avancerede teknologi i terminalen, så leveringen vil være hurtigere og mere præcis. Takket være investeringen sigter Ungarn mod at blive en central aktør i den kontinentale godstrafik mellem Asien og Europa.

Terminalen håndterer op til 1 million 20-fods containere (TEU) årligt.

Se også: Nyheder om digital omstilling via 5G