De danske teleselskabers mobilnet er blevet 70 % hurtigere på et år

Udbredelsen af 5G-teknologi i Danmark har forøget den gennemsnitlige download- og uploadhastighed på de danske mobilnet på et år. Samtidig er responstiden reduceret.

De danske teleselskabers mobilnet er blevet 70 % hurtigere på et år

5G-teknologi bliver for tiden rullet hastigt ud over hele Danmark. TDC har allerede et landsdækkende 5G-net, mens Telia, Telenor og 3 er i fuld gang med at opbygge deres tilsvarende landsdækkende 5G-netværk.

Opgraderingen af de fire danske mobilnet med 5G kan tydeligt ses på den gennemsnitlige hastighed. Firmaet Ookla, som er bedst kendt for tjenesten Speedtest.net, registrerer via Speedtest Global Index de forskellige landes gennemsnitlige hastigheder ud fra flere hundrede millioner hastighedstest.

Foto: Ookla

Fra 53 til 89 Mbit/s på et år

I juli måned er der på de danske mobilnet opnået en gennemsnitlig downloadhastighed på 89 Mbit/s. Det er en stigning på 70 procent i forhold til juni sidste år, hvor downloadhastigheden hed 53 Mbit/s.

Kigger vi på uploadhastigheden, er der også sket en forbedring – dog ikke nær så stor. Her lød den gennemsnitlige uploadhastighed i juni 2020 på 11 Mbit/s – nu er den steget til 12,4 Mbit/s. Det er en forøgelse på 12 procent.

Sidst, men ikke mindst, er responstiden (eller ping, som den også kaldes) reduceret fra 40 millisekunder til 27 millisekunder, hvilket er en reducering på 33 procent.

De samlede forbedringer betyder, at Danmark rykker sig fra at være nummer 20 på listen til nummer 16. I juni 2021 lå Danmark dog helt oppe som nummer 14. Det hænger dog sammen med, at USA og Sverige har rykket sig mere siden sidste måned, end Danmark har.

3,5 GHz-frekvensbånd vil øge hastighederne yderligere

I Danmark har den primære 5G-udrulning hidtil bestået af 700 MHz-frekvensbåndet, som giver en relativt bred 5G-dækning, men som ikke er meget hurtigere, end hvad man oplever med 4G.

TDC var hurtige til at rulle 3.500 MHz ud i de større byer, og det er Telenor, Telia og 3 nu også i gang med. Med en større udbredelse af 3.500 MHz-frekvensbåndet vil især downloadhastighederne på de danske mobilnet blive noget hurtigere. Det vil formentlig også kunne ses på Speedtests målinger i de kommende måneder.

TDC har det hurtigste mobilnet i Danmark

Speedtests resultater afslører også store forskelle mellem de fire danske mobilnet. Firmaet måler forskelle mellem teleselskaberne med den såkaldte Speed Score, der kombinerer målinger fra downloadhastigheder med en vægtning på 90 procent med målinger fra uploadhastigheder med en vægtning på 10 procent.

TDCs net får en Speed Score på 91,2, mens Telenors net har en Speed Score på 68,4. Herefter kommer Telia med en Speed Score på 60 og til sidst 3 med en Speed Score på 48.

Testresultaterne viser også, at det for tiden er iPhone 12-telefonerne og OnePlus 9 Pro, der opnår de højeste hastigheder.

Se også: Læs alt om de danske teleselskabers udrulning af 5G