Hævn for Huawei? Ericsson får lang 5G-næse i Kina

Ericsson fik minimal andel i stor 5G-budrunde i Kina og Nokia er slet ikke nævnt: Er det kinesisk hævn for at udelukke Huawei i Vesten?

Hævn for Huawei? Ericsson får lang 5G-næse i Kina

Huawei og ZTE får ikke lov til at udbygge 5G-netværk i mange vestlige lande og får de lov, bliver det i begrænset omfang. Det har fået blandt andet svenske Ericsson til at frygte, at det vil gå ud over deres forretning i Kina og noget tyder på, at de har noget at have den frygt i.

Kina holder Ericsson fra 5G-ordrer

China Telecom og China Unicom har netop haft et stort 5G-udbud og det endte trist for Ericsson. De tildelte 97 % af deres fælles 2,1 GHz-udbud på 5G-nettet til de lokale virksomheder Huawei, ZTE og Datang Mobile, mens knap 3 % gik til Ericsson. Det skriver Reuters og og kinesiske medier.

Det sker på trods af, at Ericsson angiveligt har afgivet det laveste bud, 13 % under Huaweis pris på 20,53 mia. yuan (3,18 mia. dollars).

Dette resultat kommer i kølvandet på et udbud af China Mobile for to uger siden, hvor lidt over 60 % gik til Huawei alene, mens ikke-kinesiske leverandører kun fik 5,4 %.

Ericsson, som vandt 11 % i det tilsvarende udbud sidste år, var den største taber og de fik kun 1,9 % af ordrene. Men efter dets veldokumenterede bekymringer over den svenske regerings holdning til Huawei kan Ericsson være glad for at få en andel overhovedet.

Det er interessant, at Nokia slet ikke bliver nævnt i denne sammenhæng. Noget tyder på, at de slet ikke har været involveret i budrunden.

Se også: Billige 5G-telefoner

Hævn for at udelukke Huawei fra 5G i Vesten?

Situationen beskrives allerede som telekommunikationssektorens nye normale situation: Huawei er udelukket fra mange vestlige markeder og vestlige leverandører får bitte små ubetydelige brødkrummer i Kina.

Alligevel er der i virkeligheden ikke den store afstand til det gamle normal, hvor kinesiske netværksleverandører som stort set altid har løbet med langt de største ordrer. Udenlandske leverandørers andel af netværkskontrakterne i Kina har været faldende i årevis og Kinas reaktion på Huaweis forbud har blot fremskyndet denne tendens.

Kinesiske embedsmænd og Huawei-chefer er glade for at udskælde udenlandske regeringer for at nægte dem selv og forbrugerne adgang til de bedste teknologier, priser og tjenester ved at forbyde Huawei. Det er en rimelig pointe, men det er også rimeligt at bemærke, at de sjældent anvender den samme kritiske tænkning på deres eget marked.

Se også: Nyheder om 5G-netværk