Derfor bandlyste Australien 5G-udstyr fra Huawei

Bogen Red Zone beskriver forløbet omkring Australiens forbud af Huaweis 5G-udstyr i landets 5G-netværk.

Derfor bandlyste Australien 5G-udstyr fra Huawei

En række lande forbyder brug af Huaweis 5G-udstyr, når 5G-netværkene skal udbygges. Det siges dog sjældent direkte, at der er forbud mod Huaweis udstyr og hvorfor det forbydes, det pakkes som regel ind i bløde formuleringer om national sikkerhed og at alle udbydere skam har mulighed for at byde ind.

Nu har vi dog fået lidt mere konkret indblik i, hvad der kan få et land til at afvise brugen af Huaweis 5G-udstyr. Peter Hartcher er journalist hos Sydney Morning Herald journalist og han har netop udgivet en bog, Red Zone, om forløbet af det australske Huawei-forbud.

Australske myndigheder kunne ganske enkelt ikke sikre Huaweis 5G-netværk 

I følge Peter Hartcher har de australske cybersikkerhedsmyndigheder brugt otte måneder på at finde en metode til at sikre Huaweis udstyr, men måtte konkludere, at de ganske enkelt ikke kunne forhindre Huawei i at lukke ned for netværket, hvis de blev beordret til at gøre det af de kinesiske myndigheder.

Cybersikkerhedsfolk ved efterretningsbureauet Australian Signals Directorate (ASD) skulle have gennemgået alle mulige scenarier for Huaweis 5G-netværk og vurderet, at der skulle hundredvis af sikkerhedsforanstaltninger til og ikke engang det ville være nok til at garantere netværkets sikkerhed. Dommen var derfor, at det ganske enkelt ville være for risikofyldt at benytte 5G-udstyr fra Huawei.

Se også: Billig 5G bredbånd

Kinesiske virksomheder kan ikke undgå myndighedernes pres

I følge Kinas nationale efterretningslovgivning forpligter kinesiske virksomheder sig til at underkaste sig de kinesiske myndigheder krav i forbindelse med efterretningsinformationer, lyder det ofte fra vestlig side.

Huawei har dog hele tiden sagt, at de ikke kan presses til at udlevere kritiske informationer til de kinesiske myndigheder og topchef Ren Zhengfei har flere gange sagt, at han hellere vil lukke Huawei end at gøre det.

De australske myndigheder vurderede dog, at der er meget lille chance for, at en virksomhed kunne undslå sig et sådant krav fra de kinesiske myndigheder. Der er dog også dem, der mener, at denne lovgivning i Kina primært handler om, at kinesiske borgere har pligt til at udføre sin borgerpligt, for eksempel at betale skat.

Australien valgte tilbage i 2018 er forbyde brugen af Huaweis netværks-udstyr til 5G og det har da også ført til store problemer med de kinesiske myndigheder.

Se også: Hvor god dækning har danske 5G-netværk?

Frygter mest for sikkerheden for IoT-enheder

I følge en ledende ansat hos Australian Signals Directorate frygter man ikke så meget, at telefoner kan aflyttes, det problem havde man også med 4G og 3G. I stedet handler det om, at visse dele af kritisk infrastruktur til til de millioner af opkoblede IoT-enheder, der findes og kommer, kan være sårbare.

“Kloaksystemet stopper med at fungere. Der kommer ikke rent vand. Man kan forestille sig de sociale implikationer, den slags giver. Offentlig transport kan bryde sammen eller selvkørende elbiler stopper med at virke”, forklarer den anonyme kilde hos ASD.

5G-netværket er ganske enkelt den vigtigste kritiske infrastruktur, der skal beskyttes med alle midler.

Se også: Nyheder om 5G sikkerhed