Rumænien kan forbyde brug af 5G-udstyr fra Huawei

Et lovforslag i Rumænien vil forbyde brugen af 5G-udstyr fra Huawei. Huawei truer med at forlade landet, hvis det bliver godkendt.

Rumænien kan forbyde brug af 5G-udstyr fra Huawei

Hvis vi skulle lave en liste over lande, som vi forventede ville være blandt de første til at forbyde brugen af 5G-udstyr fra Huawei, så ville Rumænien formentlig ikke figurere på den liste. Men sådan kan man jo tage fejl af så mange ting. Faktum er nemlig, at Rumænien har fremlagt et lovforslag, der netop skal forbyde brugen af 5G-udstyr fra Huawei.

Lovforslaget ser ud til at ligge meget godt i tråd med det skriv, som USA kom med i 2019 og som angiver, hvorfor Huawei bør udlades, når der skal laves 5G-netværk.

Sådan kan Rumænien forbyde 5G-udstyr fra Huawei

Den rumænske lovgivning på området går på, at teleselskaberne ikke må benytte udstyr fra netværksleverandører, der er kontrolleret af udenlandske regeringer, der skal være transparent ejerskabsstruktur og der skal være gennemsigtige ledelsesstruktur. Hvis der er risiko for eller mistanke om, at en netværksleverandør kan udgør en risiko, trussel eller skade landets nationale sikkerhed, så skal den fravælges.

Regeringen mangler dog stadig at godkende lovforslaget endegyldigt, men det ventes at ske inden for de kommende uger. Landet har planer om at starte 5G-udrulningen i landet i løbet af 3. kvartal 2021.

Se også: Hvad er 5G?

Truer med at forlade landet hvis lovforslag bliver godkendt

Huaweis topchef i Rumænien, George Zhang, har bedt de rumænske myndigheder om at forkaste lovforslaget og siger, at en eventuel godkendelse vil få selskabet til at forlade landet. Det vil videre betyde, at Rumænien vil miste 9,2 milliarder dollars i investeringer fra Huawei samt tusindvis af jobs.

Nogle amerikanske politikere mener, at Rumænien har lidt for tætte bånd med Kina, men bliver lovforslaget om at forbyde brugen af Huaweis 5G-udstyr i Rumænien, har de ikke noget at bekymre sig om. Det bliver interessant at se, hvordan de kinesiske myndigheder reagerer på en eventuel godkendelse af forslaget. De kinesiske myndigheder har vist sig ikke at være blege for at blande sig i den slags anliggende og true med økonomisk gengældelse.

I Europa er det kun England og Sverige, der ind til nu direkte har meldt ud, at de vil forbyde brugen af 5G-udstyr fra Huawei i deres netværk.

Se også: Nyheder om 5G udrulning i Europa