Sådan vil Nokia tilbage på Kinas 5G-marked

Nokia fejlede i første omgang i forsøget på at få kontrakter på 5G-netværk i Kina - nu prøver de igen og får måske hjælp fra svenske myndigheder.

Sådan vil Nokia tilbage på Kinas 5G-marked

Sidste år røg Nokia ud af Kinas 5G-marked, da det ikke lykkedes dem at vinde kontrakter med operatører. Nu har de rustet sig med et mere konkurrencedygtigt sæt af produkter og banker på hoveddøren i Beijing, der er klar til at byde på flere kontrakter.

Nokia: Vores 5G-produkter var ikke gode nok til at konkurrere i Kina

Nokias relativt nye direktør, Pekka Lundmark, der tiltrådte i august, skød i sidste uge skylden for de tidligere tilbageslag på problemer med 5G, som Nokia siden har arbejdet hårdt på at ordne.

”Vi er med i kinesisk 5G, men vores markedsandel er lille sammenlignet med, hvad den var med 3G og 4G, og anledningen er ikke en bevidst beslutning om ikke at deltage i 5G, men at på et tidspunkt, hvor store, centralt ledet indkøbsbeslutninger blev foretaget omkring 5G, var vores produkter endnu ikke tilstrækkeligt konkurrencedygtige”. Sådan forklarede han i en Teams-samtale med journalister.

”Nu er situationen en anden. Vi har øget konkurrencedygtigheden for vores produkter betydeligt og der kommer nye runder og vi fortsætter med at se Kina som et vigtigt marked,” fortsætter han.

Se også: Hvor god 5G-dækning er der i Danmark?

Afhængighed af Intel var et problem

Nokias problemer handlede blandt andet om stor afhængighed af deres radioer på FPGA’er og programmerbare, men dyre chips, der slugte marginalerne og skadede konkurrencedygtigheden. Nokia stødte desuden på problemer med leverancerne fra Intel.

”De benyttede næsten 100 procent Intel til deres basebåndsenheder og det var et problem, fordi de ikke fik chippene”, forklarer Earl Lum, halvlederanalytiker hos EJL Wireless Research.

Nokia har udvidet antallet af leverandører med aftaler med Broadcom og Marvell, to andre halvleder-selskaber. Broadcom samarbejder med Nokia om ASIC, mens Marvell ser ud til at skulle være et alternativ til Intel på basebåndsområdet.

Se også: 5G giver langt bedre mobilt bredbånd

Ericsson kan støde på problemer i Kina – kan være godt nyt for Nokia

Timingen ser ud til at være perfekt. Da Kina tilbød 5G-kontrakter sidste år, fik kinesiske selskaber som Huawei og ZTE hovedparten af dem.

Den eneste ikke-kinesiske aktør, der fik lov at være med, var Ericsson med 11-12 procent af markedsandelen. Ericssons egen svenske regering har for nylig udelukket Huawei fra Sveriges 5G-marked, hvilket kan være Nokias åbne dør ind på det kinesiske 5G-marked.

”De svenske telemyndigheders beslutning om at ekskludere kinesiske selskaber fra 5G-netværk kan resultere i en forsinkelse af vores forretninger i Kina”, advarede Ericsson-direktør Börje Ekholm ved den seneste kvartalsopdatering. Ericssons problemer kan være godt nyt for Nokia, der på den måde måske kan hapse markedsandele fra konkurrenten.

Se også: Nyheder om Nokia og Kina