Teleanalytiker afviser 5G-rapport som grotesk

Kearneys rapport om dårlig 5G-dækning i Danmark er helt misvisende med groteske påstande, siger analytiker. Læs Kearneys svar på kritikken.

Teleanalytiker afviser 5G-rapport som grotesk

Konsulentvirksomheden Kearney præsenterede forleden en 5G-rapport om tilstanden på 5G-området i Danmark, Norden og Europa. Den maler et billede af Danmark som et land, der er langt bagud på 5G-udrulningen og Europa som et kontinent, der ligeledes døjer med 5G-udrulningen.

Analytiker: Kritisk rapport om 5G-udrulning i Danmark er meget misvisende

Rapporten er også blevet læst af teleanalytiker John Strand, der rådgiver teleselskaber rundt om i verden. Han vurderer rapporten til at være af yderst tvivlsom kvalitet, der udstiller en meget ringe markedsindsigt.

“Kearney taler meget om, at det er vigtigt at have 5G. Det er ikke gået op for Kearney, at de 4G-net, der er i Europa, er mere avancerede end de 5G netværk, der er. 5G-nettene køre på release 15 og det er først i forbindelse med release 16 og 17, at 5G bliver mere avanceret end 4G i vores del af verden”. I følge 3gpp.org skal vi et godt stykke ind i 2022, inden release 17 er kommercielt klar.

I rapporten fra Kearney lyder det, at lande som Norge og Sverige er langt længere fremme på 5G-udrulningen. Den påstand er meget misvisende, i følge Strand.

Se også: Status på 5G netværkene i Danmark 

Meget begrænset 5G i Norge og Sverige sammenlignet med Danmark

“Når det kommer til Norge og Sverige, så er der meget begrænset 5G-dækning i forhold til det, der er i Danmark. Når det kommer til fastbredbånd som de også taler om i rapporten, så har Danmark også bedre bredbånd end Norge og Sverige og vi har også bedre mobildækning, både 4G- og 5G-dækning. Det land i Norden, der har bedst 5G-infrastruktur, er Danmark. Se bare på TDC’ dækning og det faktum, at Telia og Telenor er i fuld sving med udrulningen af 5G her i landet. I løbet af kort tid kommer de næste 5G-frekvenser på auktion i Danmark og de blev solgt i Sverige for nogle få uger siden. På frekvensområdet er vi cirka 12 måneder foran Norge, hvor man først planlægger at gennemføre 5G-auktionerne i Q3 2021”, slår Strand fast.

“De konklusioner, Kearney når frem til, strider mod det en række andre rapporter er nået frem til”.

Se også: 5G mobilt bredbånd

Groteske påstande om 5G-mulighederne

Med 5G får vi mange nye muligheder, men de eksempler, som Kearney tager frem, kalder John Strand for “groteske”. For eksempel når det fremhæves, at 5G giver mulighed for selvkørende biler og individualiserede forsikringsservices baseret på brugerens egne data. “Innovationsmuligheder, som lande med hurtig etablering af et 5G-netværk vil have et forspring i forhold til at udnytte”, lyder det i rapporten.

“De påstande er groteske. Der går rigtig mange år, før at vi kommer til at se selvkørende biler. Ud over det kan man med 3G indhente data om kunderne og lave de forsikringsprodukter, de omtaler. Det materiale, Kearney har lavet, er af så ringe en kvalitet, at det gør ondt at læse. Der er ikke styr på fakta, som hvilken infrastruktur der rent faktisk er i de forskellige lande, de har ikke styr på hvad 5G er og hvordan det fungerer”, forklarer John Strand.

Se også: Hvor god 5G-dækning har Danmark?

Rapport kigger på antal 5G-abonnementer og -tjenester – ikke dækning

Jonatan Matsson, der er partner i Kearney med europæisk ansvar for kommunikation, medier og teknologi og som udtaler sig i den omtalte rapport, forklarer om rapporten og undersøgelsen, at de ønskede at tage et holistisk blik på 5G-udrulningen i Europa i forhold til USA og Kina. “Derfor fokuserede vi på antal 5G-abonnementer, 5G-tjenester, hastigheder og ikke på selve 5G-udrulningen. TDC er langt fremme og også foran norske og svenske teleselskaber, men de har bare ikke særlig mange 5G-kunder. På den måde kunne vi vurdere, hvor stor betydning 5G har i de enkelte lande og regioner. Her er hverken Danmark eller Europa godt med i dag”, forklarer Jonatan Matsson.

5G i Europa er mest en 4G-opgradering i dag

Han medgiver, at TDC har rigtig god 5G-dækning i Danmark i dag og er et af de teleselskaber, der i hvert fald i Europa har den bedste 5G-dækning, men 5G bliver først udnyttet fuldt ud, når virksomhederne har adgang til de høje frekvenser, der giver de virkelig høje hastigheder og lave latenstider.

“Europa har generelt rigtig gode mobilnet, men når det gælder 5G, så er der lige nu mere tale om en 4G-opgradering, det er ikke stand alone 5G. 5G vil udvikle sig i mange år, men det er vigtigt, at Europa ikke kommer for meget bag ud. USA og Kina stikker af fra Europa og det er vigtigt, at Europa vinder det tabte terræn tilbage”.

Se også: 5G og kunstig intelligens vil automatisere virksomheder

Lande der er langt på 5G i dag har fordele i fremtiden

Han forklarer, at 5G vil give virksomheder fordele over for virksomheder, der ikke har 5G. Automatisering, bedre forudsigelse af trends og krævet produktion vil få stor betydning.

“Lande med 5G vil være et skridt foran med mere innovation og her skal Europa passe på med at komme for langt bagud”, advarer han. “Skal Europa ikke sakke agterud, skal der frigives mere spektrum til teleselskaberne”.

Jonatan Matsson vurderer, at Europa om et års tid har indhentet i hvert fald USA. “Jeg vil blive meget overrasket, hvis de store økonomier i Europa som Tyskland, England og Frankrig ikke er langt fremme på 5G”.

Se også: Nyheder om 5G teknologien