Kampen om 6G bliver hårdere end 5G – og er godt i gang

USA vil ikke lade 6G gå til spilde på samme måde som 5G og vil bekæmpe Kina med alle midler - også EU vil formentlig forsøge at blande sig.

Kampen om 6G bliver hårdere end 5G – og er godt i gang

5G er knap nok rullet ud i det meste af verden, inden vi begynder at høre om, hvordan de store lande allerede nu kæmper om at blive førende inden for 6G. Det er der sådan set ikke noget overraskende i, da forskere og teknologibranchen generelt arbejder mange år ud i fremtiden og allerede nu har en fornemmelse af, hvad vi har i vente. De venter bare på, at den teknologiske udvikling åbenbarer mulighederne i praksis. Det gælder også 6G, der tager over fra 5G i 2030.

6G giver science fiction-lignende muligheder

Lige nu handler det om at få de første og vigtigste patenter på 6G, der kan blive afgørende for mange virksomheder og landes fremtid. 6G vil gøre flere af de ting realiserbare, som vi taler om bliver muligt med 5G i et vist omfang. 5G bliver op mod 100 gange hurtigere end 4G, mens 6G igen bliver op mod 100 gange hurtigere end 5G, når det når sin maksimalfart. 6G vil også kunne give latenstider på under 0,1 millisekunder.

Det giver science fiction-lignende muligheder som hologrammer i realtid og flyvende biler og menneskets krop og hjerne vil formentlig også blive integreret med 6G på en eller anden facon og give helt nye muligheder inden for AI.

Se også: Derfor er 5G vigtigt på mobiltelefoner

En kamp mellem USA og Kina – og måske Europa

Det er især Kina og USA, der kommer til at kæmpe om at være førende inden for 6G, men også i Europa er man endelig begyndt at indse, at man ikke bare kan overlade det til andre lande at producere afgørende infrastruktur og teknologi. Tyskland har for nylig henledt opmærksomheden på dette og ønsker, at EU skal investere mere i netværksudvikling og andet vigtig teknologi til netværk og infrastruktur.

Sidste år introducerede EU et 6G-projekt med Nokia i spidsen sammen med blandt andet Ericsson og den spanske telegigant Telefonica samt en række universiteter.

Peter Vetter, der er chef for Nokias researchafdeling Bell Labs, beskriver det ligefrem som et racerløb, der kræver en hær af forskere for at være konkurrencedygtig.

Se også: Vi forklarer 5G-teknologien

USA vil ikke lade 6G gå til spilde

USA har med alle tænkelige midler forsøgt at bremse Kinas dominans inden for 5G ved at lægge restriktioner på brugen af amerikansk patenteret teknologi. Samtidig har de kæmpet en indædt kamp for at få sine allierede til at droppe brugen af for eksempel Huaweis 5G-udstyr. Det er lykkedes til en vis grad, men det har ikke forhindret Huawei i at være førende på 5G-netværk i verden.

Formentlig vil det ikke lykkedes at begrænse Huaweis dominans på 5G i årene der kommer, men Vikrant Gandhi, chefanalytiker hos amerikanske Frost & Sullivan, forklarer, at USA har en bedre chance, når det kommer til 6G. “I modsætning til 5G, så vil USA ikke så let spilde chancen for at blive førende [på 6G, red.].

“Sandsynligvis bliver konkurrencen om at være førende på 6G hårdere end på 5G”, slår han fast. Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump sagde i 2019, at han vil have 6G “så hurtigt som muligt” og Kina er allerede godt i gang med sine første test. Sidste år sendte de en satellit i kredsløb med mulighed for at kunne sende 6G og Huawei har også et 6G-testcenter i Canada.

Se også: Danske 5G-netværk

Stor 6G-alliance uden Huawei

Det bliver spændende at se, hvor vidt USA vil gå i bestræbelserne på at kvæle kinesiske selskaber på området. Vi har tidligere set, hvordan USA på kort tid var ved at sende den kinesiske netværksoperatør ZTE ud i konkurs, da de i 2018 blev forment mulighed for at købe amerikansk teknologi.

Amerikanske Telecommunications Industry Solutions lancerede sidste år ‘The Next G Alliance”, der skal sikre USA førertrøjen inden for 6G. Alliancen tæller selskaber som Ericsson, Nokia, Apple, AT&T, Qualcomm, Google og Samsung Electronics, men ikke Huawei. Kina har formentlig selv kræfterne og ikke mindst viljen til at blive førende inden for 6G uden andre landes hjælp, men det afgørende bliver altså de patenter, der skal i hus de kommende år.

Det bliver samtidig spændende at se, hvordan EU klarer sig i den kamp. Med både Nokia og Ericsson har Europa i hvert fald teknologisk viden og praksis til at spille en afgørende rolle. Meget kommer dog også an på restriktioner og lovgivning i Europa på området.

Se også: Nyheder om netværksteknologier