3,5 GHz-frekvensbåndet skal udlejes som privat 5G-net
Selv om vi stadig er i den tidlige udrulning af 5G i Danmark – og fortsat gør brug af relativt lave frekvenser, har vi allerede set antydninger af, at teknologien kan levere højere hastigheder og en lavere responstid end 4G. Men de kommende års udrulning af 5G vil bringe mange flere flere nyheder med sig, for eksempel private 5G-netværk.
En af de store nyheder sker i forbindelse med den kommende 5G-frekvensauktion, hvor Energistyrelsen udbyder 1.500 MHz-, 2.100 MHz-, dele af 2.300 MHz-, 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene. Antallet af frekvensbånd, som denne gang udbydes, er i sig selv usædvanligt højt. Det særlige er dog de betingelser, som gælder for en enkel frekvensblok på 3,5 GHz-frekvensbåndet.
3,5 Ghz frekvenser skal bruges til private 5G-netværk
22. december 2020 meldte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) nemlig ud om de rammer, der er sat for de udbudte frekvensbånd. En af rammerne er, at der for en enkel af i alt 18 frekvensblokke på 3,5 GHz-frekvensbåndet stilles krav om, at udbyderen forpligter sig til at udleje 3.740-3.800 MHz-frekvenserne eller en delmængde af disse. Det kan være til store virksomheder eller offentlige institutioner, som efterspørger at få etableret privat 5G-net på deres matrikel.
Frekvensblokken, hvor teleselskaberne eller andre selskaber har pligt til at udleje frekvenserne, koster 25 millioner kroner at erhverve.
Sådan lyder Energistyrelsens krav til udlejeren af den såkaldte 3,5-P-frekvensblok |
3.3 Følgende minimumskrav skal opfyldes af tilladelsesindehaver for den tilladelse, der omfatter en udlejningsforpligtelse til brug for private net (3,5-P-frekvensblokken):
Kilde: Energistyrelsen |
Det særlige ved lige netop denne frekvensblok er altså, at det er udbyderen selv, som skal stå for at udleje frekvenserne videre. Til formålet har Energistyrelsen udarbejdet en standardkontrakt, som skal sikre rammerne for lejeprisen og vilkårene.
Læs også: Bliv klogere på den store kommende 5G-frekvensauktion
TDC, Telia og Telenor er kritiske
Blandt mobiloperatører og øvrige virksomheder, som har indgivet høringssvar til Energistyrelsen forud for auktionen til marts, er der dog ikke udpræget begejstring over udformningen af ordningen.
TDC NET mener, at der slet ikke bør blive tilføjet et krav om at udleje en frekvensblok på 3,5 GHz-frekvensbåndet. Selskabet mener, at markedet selv vil være i stand til at indgå lignende aftaler ved brug af teknologien network slicing. Det har TDC NET allerede erfaringer med sammen med Grundfos, hvor TDC skræddersyer en privat virtuel del af sit 5G-net til at have de egenskaber, som egner sig til eksempelvis Grundfos’ produktion af pumper.
TT Netværket, som består af Telia og Telenor, bakker heller ikke op om tiltaget. Selskabet oplyser, at det på nuværende tidspunkt er uklart, hvor stor efterspørgslen overhovedet er på et sådant 5G-net. Ligesom TDC NET mener TT Netværket også, at markedet selv vil være i stand til at indgå sådanne aftaler, uden at der er krav om det som en del af frekvenstilladelsen.
Se også: Alt om 5G-teknologien, netværk og bredbånd
Manglende båndbredde på frekvensen i forhold til nabolande
En virksomhed, som udviser interesse for at gøre brug af private 5G-net til broadcasting, er Danmarks Radio. DR og interesseorganisationen Dansk Energi er dog ikke tilfredse med, at Energistyrelsen ’kun’ har allokeret en båndbredde på 60 MHz i 3.740-3.800 MHz-frekvensbåndet. Til sammenligning har Tyskland afsat 100 MHz og Sverige 80 MHz til brug i private 5G-net. Det betyder kort fortalt, at der med 60 MHz kan overføres mindre ad gangen, eller at kapaciteten er mindre end i nabolandene. Grundfos efterspørger også argumenter for, hvorfor der kun er valgt 60 MHz til de private 5G-net.
Energistyrelsen oplyser, at den uvisse efterspørgsel er en af årsagerne til, at man har valgt ikke at dedikere 100 MHz i båndbredde til private 5G-net.
I sin nuværende form kræver Energistyrelsen også, at det (tele)selskab, som eventuelt måtte købe den ene frekvensblok, som udbydes til private 5G, tager imod ansøgninger om at udleje 5G-net indtil 31. maj 2025. DR mener dog, at Energistyrelsen bør gøre det muligt, at lejere også kan søge om adgang til det private 5G-net efter 2025. Den nuværende tidsbegrænsning begrænser nemlig virksomheder og offentlige institutioners interesse for at afprøve og udrulle teknologien på lang sigt, mener DR.
Læs også: Se hvor langt de danske teleselskaber er nået med at udrulle 5G
Private 5G-net på 3.800-4.200 MHz og 26 GHz
I den kommende frekvensauktion er det ’kun’ 3,5 GHz-frekvensbåndet, som vil blive udbudt til brug i private 5G-net. Men Energistyrelsen har allerede meldt ud, at det høje frekvensbånd på 26 GHz inden for mmWave-frekvensområdet også vil blive brugt til private 5G-net.
”I forhold til events vil der være mulighed for at anvende andre frekvensbånd fx de 400 MHz i 26 GHz-frekvensbåndet, som er afsat til private net. Hertil kommer, at det forventes, at der inden for et år vil være mulighed for at kunne anvende dele af frekvensbåndet 3800-4200 MHz til private net, som er frekvenser, der grænser op til de frekvenser, hvor der nu er fastsat en udlejningsforpligtelse,” oplyser Energistyrelsen i sit høringssvar.
Ifølge Energistyrelsen er det frekvensområdet 24,25-24,65 GHz, som også vil blive brugt til private 5G-net. Netop udsigten til private 5G-net på de høje mmWave-frekvenser er også årsagen til, at der er sat en tidsbegrænsning på fire år for ansøgninger om leje på 3,5 GHz-frekvensbåndet. Det må med andre ord betyde, at Energistyrelsen satser på 26 GHz til private net på sigt. Her er båndbredden også markant højere (400 MHz), hvilket bør imødekommende mange virksomheders fremtidige behov.
5G-auktion starter til marts
Det er den 23. marts, at der skal bydes på frekvensblokken, som skal bruges til private 5G-net på 3,5 GHz-frekvensbåndet. Skulle der ikke være interesse for at købe den ene 3,5 GHz-frekvensblok med udlejningsforpligtelse, kan de danske teleselskaber dog glæde sig over, at i alt 18 yderligere frekvensblokke på samme 3,5 GHz-frekvensbånd udbydes – både med og uden dækningskrav.
Du kan læse nærmere om de udbudte frekvenser her. Frekvensauktionen strækker sig over en hel måned, og først 13. april offentliggør Energistyrelsen vinderne af de mange forskellige frekvensblokke.