3 moderniserer hele 4G-netværket for at få bedre 5G

3 er i gang med den største modernisering af 4G i 10 år - det skal sikre en samlet bedre netværksoplevelse sammen med 5G.

3 moderniserer hele 4G-netværket for at få bedre 5G

2021 kommer til at stå i 5Gs tegn med 5G-udrulning som den store prioritet. Det betyder dog ikke, at 4G bliver nedprioriteret, i hvert fald ikke hos 3. I takt med, at de ruller 5G ud, har de også gang i en omfattende udskiftning af alt 3’s netværksudstyr og en omlægning af frekvenser, som tilsammen skal fordoble kapaciteten i 4G-netværket.

5G på alles læber – men 4G står over for tiltrængt modernisering

Det betyder, at 3 henover de næsten 18 måneder skal pille alt eksisterende netværksudstyr ned på 3’s knap 2.400 mastepositioner og opsætte nyt. 3 oplyser videre, at de forventer at opsætter 350 nye mastepositioner i perioden. Derudover omlægger 3 frekvenserne, så frekvenser, der i dag bruges til 3G, fremover kan bruges til 4G og 5G. Øvelsen kaldes et ’netværks-swap’.

”Vi foretager et netværks-swap for at modernisere og fremtidssikre vores netværk. Danmark var et af de første lande til at få 4G, så vores udstyr er ved at være gammelt. Derfor er det helt forventeligt, at der må en udskiftning til, så vores kunder fortsat kan få glæde af den teknologiske udvikling. Helt konkret kan vores nye udstyr bl.a. understøtte 4G og 5G på de lave bånd som 700 og 900 MHz, og på den måde kan vi udnytte alle vores frekvenser fuldt ud,” forklarer Kim Christensen, der er netværksdirektør hos 3.

Han forklarer, at moderniseringen vil fordoble kapaciteten i 4G-netværket. “Selv om 5G er kommet, vil 4G stadig være langt det mest udbredte i flere år fremover”, forklarer Kim Christensen.

Se også: Hvilke frekvenser bruges til 5G netværk?

5G til download, 4G til upload

Rene 5G-netværk, det man også kalder for ’5G stand alone-netværk’ ser branchen frem til bliver en realitet. Det er nemlig her, de virkelig spændende 5G-tjenester kommer til sin ret. 5G stand alone-netværk ligger dog stadig lidt ude i fremtiden, forklarer 3.

Teleselskaberne kan dog kombinere 4G og 5G på en måde, så core-netværket og transportnettet kører på 4G og samtidig understøtter 5G. Kombinationen af 4G og 5G gør det muligt at lade brugerne af netværket benytte 5G-frekvenser til download, men 4G-frekvenser til upload.

“Det er en fornuftig måde at fordele vores frekvenser på, så længe der stadig er høj aktivitet på 4G og dermed behov for kapacitet. Alternativet ville være at låse frekvenser til 5G, hvilket ville komme langt færre kunder til gode,” forklarer Kim Christensen.

Se også: 5G bredbånd er alternativ til fiber

2-3 gange hurtigere netværk i 2022

Ifølge 3’s beregninger vil netværksopgraderingerne betyde, at den gennemsnitlige oplevede hastighed i netværket i sommeren 2022 vil være 2-3 gange hurtigere end den nuværende, hvor hastigheden er på ca. 40 Mbit/s. Den beregning er uden at der er taget højde for effekten af 3,5 GHz-båndet, der er udråbt til det første ’rigtige’ 5G-frekvensbånd. Det bånd forventer teleselskaberne at få adgang til i løbet af 2021.

3 oplyser, at de forventer at 74 procent selskabets netværk er opgraderet til 5G inden udgangen af 2021.

Se også: Nyheder om danske 5G netværk