5G vil ændre mange ting – her er de 7 vigtigste

5G åbner op for et hav af nye muligheder for virksomheder og private brugere - men det stiller også nye krav til særligt virksomhederne.

5G vil ændre mange ting – her er de 7 vigtigste

5G giver nye muligheder i fremtiden for store og små virksomheder og for os almindelige forbrugere. Telebranchen og tech-industrien er generelt ret meget oppe og ringe over de muligheder, 5G giver.

Men hvilke muligheder giver 5G så? Vi har samlet op på nogle af de vigtigste muligheder for både virksomheder og private brugere.

Virksomheder får langt flere muligheder med 5G med større krav

1. IoT-systemer kan dække hele byer eller langt mere præcist, hvor der er behov for det. Det åbner op for, at også små virksomheder kan få glæde af de forretningsmuligheder, IoT giver. Teleselskaberne vil tilbyde plug ‘n’ play pakkeløsninger, der kan aktiveres og deaktiveres efter behov takket være 5G, der er langt mere smidigt og fleksibelt at styre.

IoT-systemer, der dækker hele byer, åbner også op for smart cities, der vil gøre byer lettere, mere praktisk og grønnere end hidtil.

5G vil også gøre vores måde at kommunikere på mere levende med flere interaktive muligheder. Virksomheder kan få nye måder at kommunikere med kunderne på med højere videokvalitet, produktdemonstrationer og generelt flere interaktive muligheder i dialogen med kunderne.

De nye muligheder betyder dog samtidig, at virksomhederne skal gribe de nye muligheder, ellers risikerer de at miste markedsandele til de virksomheder, der gør det.

2. Virksomheder skal generelt op i gear, når 5G for alvor er rullet ud verden over. Det kræver større grad af tilpasning med nye tjenester og produkter, der skal lanceres hurtigt og ikke mindst analyseres på hurtigt for at tilpasse strategien.

Med 5G kan virksomhederne få analyser og informationer i nærmest realtid og dermed faktisk sørge for, at de tilbyder de bedst mulige løsninger. Det betyder samtidig, at forbrugerne kan se frem til at blive forkælet med flere valgmuligheder.

Se også: De værste sikkerhedstrusler mod 5G

Edge cloud og højere sikkerhed

3. Edge-computing er et af de buzzwords, der tages i brug, når man taler om 5G. I stedet for at have lokale servere og infrastruktur tages servere og tjenester for alvor op i skyen. Med edge cloud og edge computing vil virksomheder kunne gøre dette uden at gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed, netop på grund af 5G.

4. 5G vil også betyde gode fremtidsperspektiver for dem, der arbejder med sikkerhed. Fremtidens netværk vil skulle håndtere langt flere opkoblede produkter på samme tid og det stiller store krav til netværkenes stabilitet og til at de opkoblede enheder kører sikkert.

I takt med at flere enheder kobles op, bliver vi også mere afhængige af dem. Derfor er sikkerhed og stabilitet mindst lige så vigtigt som høje hastigheder og lave latenstider.

For virksomheder og forbrugere betyder edge cloud langt større grad af fleksibilitet og sikkerhed og at tjenester og services kan leveres langt hurtigere til forbrugerne.

Se også: 5G er hurtigere og smartere

Federe apps, bedre mobilt bredbånd og flere muligheder i udkantsdanmark

5. Apps kommer til at give os en federe oplevelse, når de udnytter mulighederne med 5G. 4G var direkte årsag til at tjenester som Netflix, Spotify, YouTube, Uber og så videre blev så store successer. Med 5G får vi langt højere hastigheder, hvilket betyder, at app-udviklerne kan introducere langt mere avancerede muligheder.

6. Mobilt bredbånd vil måske allerede i 2021 blive et 100 procent pålideligt alternativ til kablet bredbånd, for eksempel fiber. I dag kan man få 5G bredbånd med 100-200 Mbit/s på den forholdsvis langsomme 700 Mhz frekvens. Det er stadig hurtigt. Når de højere frekvensbånd bliver rullet ud i 2021, kan vi komme på 1.000 Mbit/s eller 1 Gbit/s.

Samtidig har 5G mindst lige så lav latenstid som kablet internet og dermed er mobilt bredbånd over 5G et direkte alternativ til kablet bredbånd. Det er særligt en fordel for dem, der bor steder, hvor det ikke er muligt at få kablet bredbånd med rigtig høje hastigheder.

Det er samtidig betydeligt billigere og hurtigere at komme i gang med mobilt bredbånd sammenlignet med kablet bredbånd, hvor der ofte skal graves op for at lægge kabler ind.

7. Sundhed og uddannelse kan også få et stort løft med 5G. Selv i et lille land som Danmark, taler man om udkantsområder, altså steder hvor folk ikke vil flytte hen, fordi der er mangel på læger og skoler i nærheden.

5G åbner op for bedre lægekonsultationer over nettet, læger kan operere på afstand og som vi har set her under lockdown pga. COVID-19, så kan i hvert fald de større børn i et vist omfang få stor gavn af skolegang via online-tjenester.

Se også: Guide til 5G