Teleselskaber vil bruge 700 mia. kroner på cloud-tjenester

Teleselskaberne verden over kommer til at investere svimlende summer i cloud-netværk og -tjenester i årene frem til 2025.

Teleselskaber vil bruge 700 mia. kroner på cloud-tjenester

114 milliarder dollars. Næsten 700 milliarder kroner. Så mange penge ventes det, at teleselskaberne på verdensplan kommer til at bruge på cloudtjenester og cloudnetværk i årene frem til 2025.

5G vil få cloud-investeringer til at eksplodere

I hvert fald hvis man skal tro analysebureauet Analysys Mason. Det er naturligvis på grund af 5G, at der skal investeres så store beløb i fremtidens cloud-netværk. Investeringerne vil omfatte netværksfunktioner, cloud software, hardware og professionelle tjenester.

Analytiker hos Analysys Mason, Gorkem Yigit, forklarer, at det, man kalder for network function virtualization (NFV) kun i begrænset omgang kan og har aktiveret de cloud-muligheder, der er i dag. 5G og edge-computing vil for alvor sætte gang i skiftet til cloud-løsninger og multi-cloud platforme, lyder det fra Yigit.

Det lyder samtidig videre, at det er en udvikling, der tager flere år. “Det kræver radikale ændringer i den måde, som netværkene designes, udvikles og styres og vi forventer, at investeringerne styres over i dette skifte”, forklarer Yigit.

Se også: 5G – hurtigere og bedre end 4G

5G standalone mainstream i 2023

Særligt det, der kaldes for 5G standalone (SA), er interessant for cloud-netværk i fremtiden. Med standalone 5G opererer man med at kunne tilbyde nye tjenester og services til Industry 4.0, altså den nye industrielle tidsalder. Det er med standalone 5G, vi kommer til at se, hvad 5G virkelig kan inden for maskinkommunikation (M2M), AR, VR og hvad der ellers kommer af nye teknologier de kommende år.

Yigit tror dog, at vi skal hen i 2023, inden 5G SA for alvor er blevet mainstream blandt teleselskaberne.

Der går altså et par år endnu, inden vi for alvor kommer til at se og opleve de muligheder, som 5G siges at kunne levere. De danske teleselskaber lader da også til at satse mest på mobilt bredbånd over 5G i 2021. Det umiddelbart den tjeneste, flest danskere kan få mest ud af, når vi taler 5G, også selvom det ikke er ægte 5G med ekstremt høje hastigheder.

5G i Danmark kan i dag typisk levere 100-200 Mbit/s de fleste steder med 5G-dækning og det er faktisk hastigheder, der er på niveau med mange kablede internetopkoblinger.

Se også: Nyheder om 5G og cloud-netværk