Store rapporter på vej om mobilstråling og sundhedsrisici

Sundhedsmyndigheder i EU, Frankrig, Sydkorea og Japan er på vej med store rapporter, om mobilstråling udgør en sundhedsrisiko for mennesker.

Store rapporter på vej om mobilstråling og sundhedsrisici

5G har været den mobilteknologi, der har stået mål til mest kritik. Det skyldes især, at der er utallige muligheder på nettet for at dele informationer og påstande om alt muligt sammenlignet med for 10 år siden, da 4G kom. Der har for eksempel været uhyrlige påstande om, at 5G er årsag til COVID-19-pandemien. Andre mener også, at institutioner som Kræftens Bekæmpelse er i lommen på telebranchen, når de siger, at der ikke er videnskabelig bevis eller belæg for at påstå, at mobilstråling er skyld i hjernekræft.

Den slags påstande er ødelæggende for en saglig debat, som er reel at tage, når det gælder 5G og mobilstråling. For diskussionen er værd at tage i et vist omfang og det sundt for alle at diskutere og sætte spørgsmålstegn ved nye teknologier og eventuelle sundhedsskadelige effekter. Der findes også seriøs forskning og seriøse publikationer, der forsøger at belyse 5G og mobilstråling på en faglig og sober måde.

Vi giver her et overblik over nogle af de rapporter der kommer i 2021 og som vil belyse nogle af de ting, en del mennesker bekymrer sig om, når det gælder 5G og mobilstråling..

Forskningsprojekt vil belyse mobilstråling og kræft hos børn

Når man har talt om mobilstråling og kræftrisiko, har man ofte haft fokus på børn. Er børn i større grad i farezonen end andre? Det mener mange, da deres kranier for eksempel ikke er helt udvokset endnu. I Danmark har man som sagt ikke kunne påvise, at mobilstråling er skyld i hjernekræft, men for eksempel WHO hælder til, at man benytter sig af et forsigtighedsprincip, når vi taler mobilstråling og børn.

Forskningsprojektet Mobi-Kids skulle blive præsenteret i løbet af 2021 og kan måske kaste nyt lys på dette emne.

Nu vi taler om Kræftens Bekæmpelse, så skulle Cosmos-projektet, der er et projekt på tværs af mange lande, se dagens lys måske allerede i 2021. Cosmos-projektet vil blandt andet kigge på, om der er en sammenhæng mellem patienters sundhedstilstand og brug af mobilen. Kræftens Bekæmpelse er med i dette projekt.

Se også: Er 5G stråling farligt for mennesker, dyr og natur?

EU, Frankrig, Sydkorea og Japan på vej med store rapporter om mobilstråling

Den franske sundhedsstyrelse, ANSES, kommer med en 5G-sundhedsrapport i løbet af årets første tre måneder. Den handler om teknologiens mulige sundhedsindvirkninger. ANSES er blandt de sundhedsmyndigheder i verden, der er kommet med nogle af de mest konsekvente anbefalinger om forsigtighed, når det gælder mobilstråling. For eksempel må der ikke benyttes WiFi i vuggestuer i Frankrig.

ANSES har dog tidligere meldt ud, at de indtil videre ikke kan vurdere, om 5G og stråling kan indebære sundsricisi.

Der kommer også en EU-rapport om 5G. Det er Europa-Parlamentets Forskningstjeneste, EPRS, der kommer med den og den ventes at komme i 2021. 5G-kritikere ser meget frem til den, da EPRS tidligere er kommet med et notat, der advarer om, at 5G kan udgøre en trussel mod borgernes menneskerettigheder.

De japanske og sydkoreanske sundhedsmyndigheder arbejder lige nu på et fælles projekt, der skal forsøge at belyse, om mobilstråling kan føre til kræft hos rotter og mus. Japan og Sydkorea er langt fremme på 5G og det bliver derfor interessant at se, hvilket resultat de kommer frem til med deres projekt. Kommer de frem til, at der er en sundhedsrisiko, er der formentlig mange, der vil lytte til dem.

Se også: Nyheder om 5G og sundhed

kilde