Sikkerhedstrusler mod 5G-netværket – invitation til hackere

5G vil gøre verden mere opkoblet, men er også en invitation til hackere - vi har talt med sikkerhedsekspert om truslerne ved 5G-udrulningen.

Sikkerhedstrusler mod 5G-netværket – invitation til hackere

Mens 5Gs stærkere kryptering af data og bedre verifikation af netværksbrugere er forbedringer i forhold til 4G-teknologien, indfører det også nye risici. Sikkerhedsudfordringerne ligger på to hovedområder, forklarer sikkerhedsekspert, Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering for Check Point Technologies i Danmark. Ham har vi talt med i forbindelse med, at 5G for alvor ruller ud verden over – også i Danmark.

Mangel på adgangskontrol og synlighed af trusler

“Da 5G-enheder ruller ud på kontorer, fabrikker og hospitaler, øges risikoen for databrud og -angreb kraftigt, da kommunikation til og fra disse enheder vil omgå virksomhedsnetværket og dets sikkerhedskontrol. Tilsvarende vil medarbejdere, der bruger 5G-mobilenheder til at få adgang til cloud-baserede virksomhedsressourcer, øge risikoen for brud og datatab”, forklarer Niels Zimmer Poulsen.

Han forklarer også, at let tilgængelige og sårbare enheder udgør et stort problem. Mange milliarder smart devices vil være forbundet til 5G-netværk, og kun en lille brøkdel af disse har nogen sikkerhedsfunktioner ud over en adgangskode.

“Og dertil kan vi lægge milliarder af IoT-enheder på 5G-netværket! Disse enheder spænder over industrier, herunder medicinske, industrielle, smart bygninger, bilindustrien og mere. I betragtning af denne enorme mængde og forskellige produkter, hvoraf mange har ekstremt begrænsede eller nul sikkerhedsfunktioner, har organisationer brug for en nem måde at implementere og administrere sikkerhed på enhver type enhed”, forklarer Niels Zimmer Poulsen.

Se også: 5G bliver alternativ til fiberbredbånd

En anden tilgang til sikkerhed er nødvendig

En nylig Check Point-undersøgelse viste, at 90 procent af organisationer har ikke-godkendte, shadow IoT-enheder på deres netværk, i mange tilfælde forbundet uden IT- eller sikkerhedsteamets viden. Det er et stort problem for 5G-sikkerheden.

“Det, der er nødvendigt, er en anden tilgang til sikkerhed. Da 5G forbinder brugere og applikationer på tværs af mobiltelefoner, laptops, netværk, cloud og IoT, er det vigtigt at have avanceret trusselforebyggelse for at beskytte alle disse typer aktiver, uanset hvor de er placeret.

Dette kræver en konsolideret sikkerhedsarkitektur, der fungerer på tværs af alle platforme, og bruger samlet trusselintelligens ved hvert håndhævelsespunkt for at forhindre, at både kendte og ukendte trusler trænger ind i netværket. Dette sikrer ensartet sikkerhed, samtidig med at det er fuldt skalerbart for at klare den massive båndbredde aktiveret af 5G”.

Se også: 5G vil ændre arbejdsmarkedet

5G skaber nye forbindelser – og nye måde at hacke på

5G er udråbt til at være fundamentet i den fjerde industrielle revolution og Niels Zimmer Poulsen er enig i, at 5G vil gøre verden mere forbundet med løftet om store fordele på tværs af industri, landbrug, sundhed og social pleje og mere. Men denne forbindelse er også en åben invitation til hackere og kriminelle om at forsøge at forårsage forstyrrelser til deres egen fordel, slutter han.

“Derfor er organisationer nødt til at implementere en agil beskyttelse, der kan holde trit med kapaciteterne i 5G-netværk, for at hjælpe dem med at sikre sig det fulde potentiale i en 5G-aktiveret fremtid”.

Se også: Nyheder om 5G sikkerhed