5G RAN investeringer overstiger LTE i 2021

4G er stadig uhyre vigtig for mobilnetværkene, men allerede her i 2021 vil investeringerne i 5G overstige 4G - teleselskaberne bygger for 5G-fremtiden.

5G RAN investeringer overstiger LTE i 2021

Coronapandemien har ikke haft så alvorlige konsekvenser for investeringerne i 5G radio access networks (RAN), som mange frygtede i begyndelsen af pandemien. Man frygtede, at den pressede verdenssituation ville forsinke udrulningen af 5G-netværket. Det skriver Light Readings søsterselskab Omdia i en ny rapport.

5G-udrulning tager fart i 2021

Tværtimod mener Omdia, at 2021 bliver det år, hvor investeringerne i 5G RAN kommet til at overstige investeringerne i LTE RAN. De mener også, at 5G vil stå for mere end halvdelen af alle RAN-investeringer i 2021. I rapporten, der bærer titlen ”2021 Trends to Watch: Mobile Infrastructure” peger Omdia-analytikere Daryl Schoolar, praktisk leder for netværk og Chris Nicoll, ledende senioranalytiker af netværk på, at de forsinkede auktioner over 5G-spektrum fra 2020 i stedet vil blive gennemført i 2021. Det vil videre føre til øgede 5G-konstruktioner næste år.

”Disse konstruktioner bliver tilføjet til den igangværende 5G-udvidelse baseret på softwareopgraderinger af eksisterende LTE-netværk,” skriver analytikerne.

Se også: Hvilke teleselskaber dækker bedst med 5G i Danmark?

Bygger for 5G-fremtiden – trods usikkerhed

Trods den usikkerhed, pandemien har forårsaget, bygger de mobile netværksoperatører for 5G-fremtiden, selvom de på nuværende tidspunkt ikke kan være sikre på, hvordan de vil komme til at tjene på investeringerne, står der i rapporten.

Når det kommer til teknologiske tendenser, forventes 5G-coren hurtigt at blive udviklet til en ”one core”-løsning og fungere som hovedintegrationspunkt for mobilnetværk ved at understøtte 2G, 3G, 4G og 5G-tjenester.

Ifølge Omdia har de operatører, der satser på en single core i stedet for mutiple teknologispecifikke cores, et bedre udgangspunkt i forhold til netværksintegration og migration til 5G. Det skyldes, at både opex og capex reduceres hen over de kommende to til tre år.

Det forventes, at implementeringen af åbne og virtualiserede RAN kommer til at øge i hastighed. Omdia peger på, at Dish Network påbegynder en implementering af sit nye mobilnetværk i 2021, hvor fortalere for åbne vRAN får yderligere et stor greenfield-bevis for rigtigheden i deres løsninger.

Se også: Hvilke muligheder skaber 5G?

5G-udrulning SKAL gå hurtigere i 2021 i Europa

I det hele taget tyder meget på, at 5G-udrulningen vitterligt tager fart i 2021. Både Nokia og Ericsson har udtalt, at det kommer til at ske i Europa og det skyldes tildels, at EU øremærker milliarder af euro til 5G-opdateringer i de europæiske netværk. De fleste eksperter mener nemlig, at 5G kan være en vej ud af COVID-19 krisen.

I dag dominerer Kina og USA på 5G, mens Europa halter bagefter. Det skal ændres, hvis Europa ikke skal miste konkurrenceevne på blandt andet produktion, logistisk og innovation. Sker det, vil det få store konsekvenser i kølvandet på den økonomiske krise, som COVID-19 har været skyld på verdensplan, også i Europa.

Se også: Nyheder om 5G-udrulning