COVID-19: Hurtigere 5G-udrulning nødvendig i Europa

Skal EU fornuftigt ud af COVID-19 krisen skal der fart på 5G-udrulningen, advarer Nokia og Ericsson. Og det vil ske, her i 2021, vurderes det.

COVID-19: Hurtigere 5G-udrulning nødvendig i Europa

Europa halter meget bagefter lande som USA, Sydkorea og Kina, når det gælder 5G. Det er ekstremt problematisk, da 5G meget vel kan blive vejen ud af den krise, som COVID-19 har forårsaget i det meste af verden. Europa er blandt de hårdest ramte lande, ikke kun på smittede og døde som følge af pandemien, men også økonomisk. Med langsom udrulning af 5G står Europa dog til at miste konkurrencefordele, der i stedet er spillet over til Kina og USA blandt andet.

Derfor ruller 5G langsomt ud i Europa

Årsagen til, at de europæiske teleselskaber ikke ruller hurtigere ud end tilfældet er i dag, skyldes blandt andet restriktioner pålagt af EU. Der har også været stor usikkerhed – og den er der stadig – om hvorvidt teleselskaberne kan benytte Huaweis 5G-udstyr. Mange selskaber har i dag telekom-udstyr fra Huawei i deres netværk og det risikerer de at måtte fjerne og skifte ud med udstyr fra andre netværksproducenter. Det på grund af pres fra USA, der anser Huawei som farlige for den nationale sikkerhed. Frygten er, at Huawei spionerer på vestlige lande for det kommunistiske styre i Kina.

Teleanalytiker på telepristjek.dk, Nicolas Fredriksen, hælder dog mere til, at langsom 5G-udrulning skyldes forfejlet telepolitik i Europa. Allerede for tre år siden spåede han i artiklen Mobilens udvikling – Om historien & fremtidens mobilteknologi, at 5G-udrulningen i Europa ville gå ekstremt træg.

“EU’s telepolitik er forfejlet og den forhindrer europæiske virksomheder og borgere i at nå deres potentiale. 5G teknologien banker i dag på døren for at lege, men Europa er desværre forhindret i at lege med i udviklingen af applikationer, Tingenes Internet (IOT) og nye arbejdspladser indenfor It, Tele & Tech”, lød den gang fra Nicolas Fredriksen.

Han mener dog, at hvis politikerne giver aktørerne og telemarkedet frie tøjler, så kan EU blive det første kontinent i verden med fuld 5G dækning, og blive en verdensdel hvor fremtidens innovation og demokrati vil spire og gro i en verden af Internet Of Things. “Det kræver bare at EU-politikerne spænder hjelmen og begynder at føre en liberal tele-politik. Markedskræfterne må ganske enkelt sættes fri så mulden den digitale infrastruktur skal spire og blomstre i kan gødes og blive frugtbar for europæisk innovation, tech-industri og fremtidige arbejdspladser”, skriver Nicolas Fredriksen.

Uanset hvad, så tøver de europæiske teleselskaber med udrulningen af 5G-nettene. Det estimeres samtidig, at Europa kun stod for 1 procent af alle 5G-abonnementer i hele verden ved udgangen af 2020. Kina sidder på 80 procent.

Se også: Hvilke fordele er der ved 5G?

Vil tage fart i 2021

Der er dog positive toner forude, lyder det fra blandt andet Pekka Lundmark, topchef for den finske netværksproducent Nokia. I et interview med Reuters forklarer han, at Europa nok er bag ud på point, når det gælder 5G, men udrulningen begynder at tage fart nu.

“I løbet af 2021 vil 5G-udrulningen får mere fart på i de fleste lande”, vurderer Pekka Lundmark. Ericsson har i en stor undersøgelse om 5G vurderet, at den vestlige verden vil stå for 55 procent af samtlige 5G-abonnementer inden for fem år. Her vil Europa står for en stor del.

En af årsagerne til, at der kan ske en drastisk fremgang med 5G-udrulningen i Europa skyldes, at EU vil øremærke mange milliarder euro til udbygningen af 5G fra den redningspakke, der er bevilget på grund af COVID-19 pandemien.

Se også: 5G kan ændre arbejdsmarkedet

Hurtig udrulning giver fordele og innovation

I følge en talskvinde fra EU kan de første støttekroner til teleselskaberne blive udbetalt til sommer. Det er ikke kun hurtigt mobilt internet til forbrugerne, som 5G skal bidrage med. Det er i større grad nye forretningsområder, smartere automatisering af fabrikker og styring af kritisk infrastruktur, der skal få gavn af hurtigere 5G-udrulning.

Ericsson slår fast, det er vigtigt at være først ude med nyt teknologi. “Lande, der er tidligt ude med 5G, får det meste af innovationen”, lyder det fra selskabet. De peger samtidig på, at med mindre Europa kommer op i gear, så er der risiko for mindre vækst og konkurrencedygtighed inden for produktion og logistik. Det kan koste Europa milliarder af euro og mange arbejdspladser, advares der mod.

Se også: Nyheder om 5G og økonomi