Telenor: Kunderne efterspørger standalone 5G

Tjenester som kun 5G leverer på, såkaldt standalone 5G tjenester, bliver i stigende grad efterspurgt af kunderne, der gerne vil betateste.

Telenor: Kunderne efterspørger standalone 5G

I et interview med Mobile World Live fortæller Telenors vice president og head of global architecture, Terje Jensen, at der er voksende interesse for det, man kalder for standalone 5G-teknologier.

Standalone 5G baner vejen til nye muligheder

Ikke-standalone 5G er defineret med, at 5G er tilføjet 4G for at forbedre netværket her og nu. Det er en mulighed, der benyttes for at et teleselskab kan komme så hurtigt ud med 5G som muligt og dermed profilere sig på det. Det kan være en udmærket løsning til at forbedre netværket og give en bedre kundeoplevelse, men primært på det, som teleselskabet i forvejen tilbyder sin kunder.

Med standalone 5G opererer man med at kunne tilbyde nye tjenester og services til Industry 4.0, altså den nye industrielle tidsalder. Det er med standalone 5G, der vi kommer til at se, hvad 5G virkelig kan inden for maskinkommunikation (M2M), AR, VR og hvad der ellers kommer af nye teknologier de kommende år. Og denne type tjenester er der altså nu efterspørgsel på blandt kunderne.

Se også: 5G giver hurtigt mobilt bredbånd

Teknikken er ved at modnes men der går stadig et par år

Kunderne begynder nu at stille krav til, at der bliver udviklet tjenester og services, som i hvert fald skal testes og prøves af, lyder det fra Terje Jensen. Han forklarer, at teknologien allerede nu er ved at modnes, men det ser ud til, at der stadig går ret lang tid, inden der for alvor kommer mainstream-tjenester ud på markedet, der udnytter 5G-potentialet. Jensen vurderer, at der er potentiale for at skalere op på nogle tjenester fra 2022-2023 og frem.

Vi behøver dog ikke vente på de fede tjenester nødvendigvis, da en del kunder gerne vil prøve kræfter med nogle af de kommende tjenester i en pilot-udgave, altså inden den endelige kommercielle løsning kommer.

Der er altså en villighed til at prøve ufærdige tjenester bare for at få færten af, hvad der er på færde i fremtiden. Jensen bemærker ikke overraskende, at Telenor er klar til at levere teknologien og netværket, når markedet spørger efter det.

Det er netværkstjenester som network slicing og et miks af netværksfunktioner til at tilbyde højere hastigheder og mere fleksibilitet, der er spændende på fremtidens 5G-netværk.

Se også: Vi forklarer 5G-teknologien