3 ruller 5G ud i Danmark til december

Nu bliver 3 mere klar i mælet om 5G: De første master aktiveres til december - trådløs fiber kommer i løbet af 2021.

3 ruller 5G ud i Danmark til december

For nylig fortalte 3, at de kommer med 5G inden udgangen af 2020 i Danmark og nu bliver de en anelse med præcise. De oplyser nemlig nu, at de går i luften med 5G i Danmark til december.

Det sker på udvalgte steder i København og de fortsætter derfra udrulningen af 5G i resten af netværket landet over. I sommeren 2022 vil 5G være rullet ud i hele 3’s netværk, forklarer de.

3 ruller 5G ud i Danmark til december

3 forventer, at 5G er rullet ud i 1/3 af netværket til sommeren 2021. Det er Sjælland, den øvre del af Sønderjylland og enkelte områder i Østjylland er prioriteres i den periode. Her vil de opsætte det første 5G-udstyr, som kan levere 5G på 3,5 GHz-båndet, og dermed kan 3 lancere ’trådløs fiber’. Trådløs fiber er det, der også kaldes for 5G Fixed Wireless – altså mobilt bredbånd med fiberhastigheder.

Omkring årsskiftet 2021/2022 vil 5G være rullet ud i 75 % af 3’s netværk – det vil sige på det meste af Sjælland, Sønder- og Østjylland samt Fyn. Og i sommeren 2022 vil 5G være rullet ud i hele 3’s netværk.

Se også: Hvad kan man med 5G?

Trådløs fiber i løbet af første halvår 2021

3 holder fast i, at de til at begynde med vil rulle 5G ud med hastigheder på op til 250 Mbit/s – hastigheder der ikke er meget højere end 4G. I marts 2021 forventes det, at Energistyrelsen vil holde auktion over 3,5 GHz-båndet, der kan levere hastigheder på omkring 1 Gbit/s. Når 5G kommer op på de hastigheder, så er det, at vi kan tale om “trådløs fiber”, når vi taler 5G.

”På den korte bane kan 5G være med til at sikre, at der er kapacitet i netværket til, at kunderne fortsat har en god og stabil mobilforbindelse, selv om dataforbruget stiger. Det vil også forbedre dækningen indendørs i de områder, hvor signalerne har svært ved at trænge igennem”, forklarer Stefan Ring Støhrmann, radionetværkschef hos 3.

”På den lidt længere bane – fra omkring 2021 og frem – bliver 5G i stand til at levere næste generations mobile bredbånd, som har hurtigere download og større kapacitet. Kigger vi endnu længere frem vil 5G om nogle år kunne byde på banebrydende nye oplevelser, når forskellige industrier for alvor begynder at udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser. Så vil vi sikkert se selvkørende biler, udbringning af varer med droner og fjernstyrede operationer, og Live Virtual Reality og Augmented Reality vil blive hverdagskost”, spår Stefan Ring Støhrmann.

Se også: Trådløs fiber vil give bedre hjemmekontor

Vil gøre netværket cloudbaseret

Når 3 har rullet 5G ud i hele sit netværk, vil selskabet bruge de følgende år på at gøre sit kernenetværk cloudbaseret. Et cloudbaseret netværk vil nedbringe forsinkelse yderligere. De vil også løbende udvide og finmaske 5G-netværket, indtil 5G vil være mainstream omkring 2025.

Se også: Nyheder om 5G