Huawei appellerer svensk 5G-forbud

Huawei vil appellere svensk forbud mod at bruge selskabets 5G-udstyr til udbygning af 5G-netværk - sagen kan danne præcedens.

Huawei appellerer svensk 5G-forbud

Efter sigende har Huawei planer om at appellere den svenske beslutning om at udelukker Huawei fra den kommende 5G-auktion med det argument, at beslutningen ikke gavner kunderne eller landet generelt.

Huawei vil appellere svensk afgørelse mod selskabet

Ifølge Reuters har en talsperson for den svenske Post- og Telestyrelse bekræftet appellen, der er indsendt til retten i Stockholm. EVP for Huawei i Central- og Østeuropa samt Norden, Kenneth Fredriksen, har sagt til Reuters, at de ønsker, at den svenske domstol skal tage stilling til, om ”beslutningen er truffet via en ordentlig proces og ifølge lovgivningen.”

Sverige forbød landets operatører, der skal deltage i 5G-auktionen, at benytte produkter fra Huawei og ZTE, alt sammen som en sikkerhedsforanstaltning. Blandet andet Sveriges efterretningstjeneste, Säpo, gik direkte ud og satte navn på de to selskaber, som ikke måtte bruges til 5G-netværket af sikkerhedsmæssige årsager.

Derudover operatørerne også blevet pålagt inden 1. januar 2025 at fjerne alt materiel fra de to producenter, der bliver brugt i landets nuværende infrastruktur og netværk.

Den beslutning kommer efter, at en lang række andre europæiske lande har strammet reglerne omkring såkaldte højrisikoproducenter.

Se også: Hvorfor er 5G vigtigt?

Huawei-appel i Sverige kan danne præcedens

Dette er et resultat af en amerikansk indsats for at overtale sine allierede til at droppe de kinesiske producenter med argumentationen, at udstyret bruges til at spionere for den kinesiske regering. Huawei nægter sig skyldig i alle anklager.

Den svenske 5G-auktion på de høje frekvenser begynder i morgen, den 10. november, og her skal Hi3G, Net4Mobility (en sammenslutning af Tele2 og Telenors lokale enheder), Telia Sverige og Teracom Group byder på 5G-egnede spektrum i 3,5 GHz og 2,3 GHz-båndene. Nu, hvor Huawei er udelukket, får Ericsson og Nokia altså en klar fordel.

Det ventes, at Danmark officielt kommer en en afgørelse omkring, hvilke netværksproducenter der må benyttes til udbygning af 5G i Danmark. Lige som i Sverige ventes det også, at Danmark vil forbyde brug af teknologi fra Huawei til det. Får Huawei dog held af deres appel i Sverige, så de alligevel skal have lov til at byde ind på udbygningen af 5G-netværkene, kan sagen danne præcedens.

Det kan betyde, at de danske myndigheder heller ikke vil kunne få lov til at forbyde brugen af bestemte virksomheder.

Det står uklart, om Huawei vil appellere lignende beslutninger i andre lande i Europa eller om de afventer afgørelsen i Sverige først. Afgørelsen kan tage lang tid, op til et år og derfor vil Huawei ikke kunne byde ind på 5G-udbygningen i Sverige i første omgang uanset hvad.

Se også: Hvor langt er de danske 5G-netværk?

Teleinfrastruktur er vital infrastruktur

John Strand, teleanalytiker der har fulgt Huawei tæt gennem årene, virker dog ikke til at tro, at Huawei får held af deres appel.

“Rent praktisk betragter det politiske system i Danmark og Sverige teleinfrastruktur som vital infrastruktur. Det er på samme måde, som når man køber udstyr ind til forsvaret nogle retningslinjer til, hvilket udstyr man kan bruge i de respektive lande. Det er retningslinjer, som vi ser flere og flere lande implementere og som har fået mere fokus under Covid-19 epidemien og hvilken rolle teleinfrastrukturen har i det moderne samfund”, forklarer John Strand.

Se også: Nyheder om 5G og lovgivning