Danske virksomheder kan teste 5G på Telenors netværk

Telenor er klar til at lade virksomheder teste muligheder og automatisering på deres nye 5G-netværk - særligt små virksomheder vil de have fat i.

Danske virksomheder kan teste 5G på Telenors netværk

Telenor har nu annonceret, at de er klar med 5G i Danmark og i den forbindelse vil de sammen med Aalborg Universitet stille 5G-produktionsmiljøer til rådighed for danske virksomheder.

Formålet er at udbrede kendskabet og forretningsmulighederne med 5G og IoT i erhvervslivet og vise, at der er optimeringsmuligheder og og ikke mindst penge at spare for både små og mellemstore virksomheder.

Telenor stiller 5G-test til rådighed for virksomheder i Danmark

Telenor forklarer, at 5G er en ubekendt faktor for mange danske virksomheder og at det kan være svært at se, hvordan det skal gavne den enkelte virksomhed at investere i 5G. For at fremme kendskabet til 5G og digitaliseringen i dansk erhvervsliv har Telenor, Nokia og Aalborg Universitet derfor skabt en 5G-sandkasse, hvor danske virksomheder kan afprøve, hvordan deres produktion kan se ud, hvis de anvender hurtigt og trådløst 5G i kombination med IoT.

Telenor og Nokia leverer de 5G baserede Private Netværk, og Aalborg Universitet stiller robotter, forskere og samlebånd til rådighed, der kan programmere og tilpasse testscenarierne til virksomhedens nuværende produktion.

Se også: 5G automatisering giver besparelser

5G og automatisering er også for må virksomheder

Målet er særligt at stimulere de må virksomheder til at satse mere på 5G. Lars Thomsen, administrerende direktør i Telenor Danmark, slår fast, at 5G og automatisering ikke er forbeholdt store virksomheder.

“Der er et kæmpe potentiale i 5G og IoT for de små og mellemstore virksomheder, der kan øge effektiviteten, kvaliteten og fleksibiliteten i deres produktion og spare både tid og penge her og nu, samt udvikle morgendagens produkter og forretningsmodeller,” uddyber Lars Thomsen.

Se også: Hvor langt er Telenors 5G-netværk?

5G er mere stabilt end WiFi 6

Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, som driver projektet sammen med universitetets Smart Production Lab forklarer, at de har et fuldt operationsdygtigt laboratorium med både avancereret produktionsudstyr og adgang til nyeste trådløse teknologier.

“Vi sammenligner i øjeblikket, hvordan det private 5G-netværk performer overfor det kommende WiFi 6, og indtil videre ser vi, at WiFi 6 i en industriel sammenhæng med mobile robotter, ikke leverer den samme stabilitet i lav latenstid , som de private netværk leverer”.

Telenors første 5G-master er placeret ved Telenors egen lokation i Aalborg og Aalborg Universitet, hvor Telenor siden 2019 har testet 5G på lukkede netværk.

Se også: Nyheder om danske 5G-netværk