Hvor hurtig kan 5G egentlig blive i fremtiden?

5G kan revolutionere mange ting i vores hverdag, men hvor høje hastigheder kan teknologien egentligt komme op på? Vi giver dig svaret.

Hvor hurtig kan 5G egentlig blive i fremtiden?

5G er stadig en meget umoden teknologi og der er noget vej endnu, inden det fulde potentiale bliver forløst. Der er mange muligheder med 5G til at skabe en smartere opkoblet verden og vi har skrevet om en række af dem allerede og om de teknologier, der ligger til grund for disse muligheder:

Der er mange måder til at koble IoT-enheder op på nettet på smartere vis end med 4G, men for mange handler 5G stadig om hastigheder. Vi har da også hørt meget om, at man med 5G kan downloade en højt opløst film på få sekunder med 5G.

Se også: Kan 5G erstatte bredbånd?

Hvor hurtigt kan 5G blive?

Men hvor hurtig kan 5G egentlig blive i fremtiden? Får teknologien så meget højere datahastigheder end 4G?

Svaret er ja. 5G har potentialet til at blive utrolig hurtigt. I dag kan 4G på netværkene komme op på over 200 Mbit/s, hvis man er heldig. Maksimal hastighed ligger normalt på 300 Mbit/s på netværkene – det er teoretiske hastigheder. Der er dog variant af 4G, der kan komme op på 3 Gbit/s, nemlig LTE Advanced Pro. Den 4G-teknologi, der kaldes for LTE Advanced, kan komme op på 1.000 Mbit/s. 4G kan altså også levere meget høje hastigheder, men vil naturligvis ikke kunne overgå 5G.

Med 5G kan man komme op på hele 10 Gbit/s – altså 10.000 Mbit/s. Det kræver dog 5G-netværk bygget på de højeste netværksfrekvenser som 26 Ghz. De begynder først at blive aktiveret i løbet af 2021 – tidligst, i hvert fald i Danmark.

Se også: Hvor langt er 5G-udruldning i Danmark?

Almindelige brugere får ikke ekstremt høje 5G-hastigheder 

Samtidig er det et absolut fåtal af brugere, der vil få adgang til så højere hastigheder. Denne type hastigheder vil nemlig ikke blive brugt til at lade private brugere downloade en film eller stor fil til deres mobil på et split sekund. De vil derimod blive brugt til at koble for eksempel en tæt pakket og gigantisk skare mennesker op til nettet. Det kunne være på et stadion til en koncert eller sportsbegivenhed.

Deutsche Telekom har for nylig testet 5G-hastigheder på deres netværk og de kom på 3 Gbit/s. Der er derfor ingen tvivl om, at vi alle kommer til at kunne få imponerende tal, formentlig også 4-cifrede tal, når vi i fremtiden laver speedtest på vores 5G-enheder. Dog skal vi ikke sætte næsen op efter at runde 10.000 Mbit/s – kun i teorien eller under ekstremt kontrollerede test.

Næste skridt for mobile netværk er 6G, der spås at kunne levere hastigheder på 100 Gbit/s- eller 100.000 Mbit/s, men det er en anden snak, som vi vender tilbage til om nogle år…

Se også: Nyheder om 5G-teknologien