Dynamisk spektrumdeling gør 4G hurtigere når 5G ruller ud

Dynamisk spektrumdeling og carrier aggregation kommer med udrulningen af 5G - de vil være med til at gøre 4G hurtigere med bedre oplevelse på mobilnettet.

Dynamisk spektrumdeling gør 4G hurtigere når 5G ruller ud

Her i den indledende fase, hvor 5G begynder at rulle ud i Danmark, oplever vi endnu ikke de sindsoprivende hastigheder, der er blevet talt så meget om. Det skyldes, at det primært er 700 Mhz-frekvenser, der benyttes til 5G lige nu. 700 Mhz-frekvenser dækker bredere end for eksempel 2.600 Mhz, men har lavere hastigheder.

Derfor vil mange opleve, at 5G-hastighederne ikke er meget højere end 4G-hastighederne – i hvert fald lige nu.

Faktisk bliver 4G formentlig hurtigere i takt med, at 5G ruller mere og mere ud. Det skyldes det, der kaldes for ’dynamisk spektrumdeling’ og ’carrier aggregation’.

Se også: Oversigt til 5G telefoner

4G bliver hurtigere når 5G ruller ud

Gennem dynamisk spektrumdeling modtager netværket data via både 4G og 5G på samme tid, så brugerne får langt højere hastigheder end hvis de kun brugte det ene eller andet. De højere hastigheder gælder ikke kun 5G-enheder, der også kan køre på 4G-nettet.

Når en større og større del af datatrafikken kører over 5G-nettet, så vil der blive mere plads på 4G-nettet. De enkelte opkoblede enheder vil afgøre, om de har behov for 5G eller 4G. Downloader man en stor fil, kan enheden vælge 5G for at gøre det lynhurtigt. Streamer man musik eller radio, kan enheder vælge at gøre det over 4G, da den slags opgaver ikke har behov for ekstremt hurtigt mobilt internet. En god streaming-oplevelse har mere behov for en stabil opkobling, som 4G kan give.

Dynamisk spektrumdeling og carrier aggregation hjælper grundlæggende med til at udjævne datapresset på mobilnetværkene. De tunge dataopgaver, der tidligere også blev afviklet på 4G-nettet, kan fremover blive afviklet på 5G-nettet. Derfor kan 4G generelt opleves som hurtigere og bedre i fremtiden, når 5G for alvor bliver integreret i mobilnettene.

Se også: 5G netværk i Danmark

Dynamisk spektrumdeling og carrier aggregation skal aktiveres

Dynamisk spektrumdeling (forkortes også DSS) og carrier aggregation (CA) skal aktiveres af de enkelte netværkoperatører. Hvis det ikke er aktiveret fra start, så kommer det helt sikkert.

Ved at aktivere disse muligheder får brugerne nemlig en bedre netværksoplevelse og dermed også en bedre oplevelse med deres mobiltelefoner og andre opkoblede enheder.

Dynamisk spektrumdeling fungerer kun på 4G og 5G og kan ikke benyttes til at forbedre oplevelsen på 3G eller 2G. Det er en af grundene til, at teleselskaberne allerede i dag arbejder på at udfase 3G.

Se også: Guide til 5G-teknologien