Kan man streame hurtigere med 5G end med 4G?

Kan man streame musik, film og serier hurtigere med 5G end med 4G og går det hurtigere at downloade filer med den nye teknik? Se svarene her.

Kan man streame hurtigere med 5G end med 4G?

Nu, hvor 5G endelig er gået i luften i Danmark, har mange nok en forventning om, at de kan få ekstremt meget hurtigere mobilt internet. Flere mainstream-medier skriver også, at man med 5G kan streame meget hurtigere end med 4G.

Hurtigere mobilt internet – men samme streamingoplevelse

Det første er delvist rigtigt. 5G vil give ekstremt høje datahastigheder på det mobile internet, men det er bare ikke tilfældet i dag. Bevares, at kunne være på nettet med 150 Mbit/s med 5G er da hurtigt, men det er ikke synderligt meget hurtigere end hvad 4G kan præstere. 4G kan også sagtens levere hastigheder på 150 Mbit/s, selvom de fleste nok vil opleve hastigheder på typisk mellem 50-80 Mbit/s. Det er dog de færreste, der i dag vil opleve 5G-hastigheder på 900-1.000 Mbit/s, som vi ellers er blevet stillet i udsigt.

Det bringer os videre til det med, at 5G giver mulighed for at streame langt hurtigere end med 4G. Det er lodret forkert. Man kan ikke streame en sang eller en film hurtigere bare fordi man er på en 5G-forbindelse. Man kan downloade sangen eller filmen hurtigere, men selve streamingen går ikke hurtigere.

Se også: Guide til 5G-telefoner

Download af filer kan være lige så hurtig på 4G

Det kan dog naturligvis være en fordel med den hurtigere download, da man ikke skal vente så lang tid på at filen hentes ned.

Alligevel er det langt fra sikkert, at det i praksis er hurtigere at downloade med 5G end med 4G. Vi har testet at hente et spil på 1,4 GB ned til en mobil med 4G og en med 5G. To af gangene gik det faktisk nogle sekunder hurtigere med 4G-mobilen, selvom speedtest lige inden viste 140 Mbit/s download hastigheder på 5G-mobilen og 70 Mbit/s hastigheder på 4G-mobilen.

Selvom både mobiltelefonen og netværket understøtter 5G med ekstremt høje datahastigheder, så er der en anden faktor, der kan sænke den reelle hastighed. 5G-forbindelsen kan kun downloade med den hastighed, som serveren fra den pågældende tjeneste tillader. Tjenesten, hvor man kan downloade et spil fra, tillader måske kun hastigheder på 25 Mbit/s og så kan din ellers lynhurtige 5G-mobil på et lynhurtigt 5G-netværk ikke downloade med højere hastigheder.

Derfor kan 4G vise sig at være lige så hurtig til at downloade filer som 5G.

Se også: Nyheder om 5G